Otakar Vávra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otakar Vávra vuonna 1980

Otakar Vávra (28. helmikuuta 1911 Hradec Králové, Itävalta-Unkari15. syyskuuta 2011 Praha, Tšekin tasavalta[1]) oli tšekkiläinen elokuvaohjaaja.

Vávra syntyi Hradec Královéssa ja opiskeli arkkitehtuuria yliopistoilla Brnossa ja Prahassa. Hän teki elokuva-alan töitä jo opiskeluaikanaan, ja ensimmäinen ohjaus Filosofská historie on vuodelta 1937. Useissa Vávran varhaisissa elokuvissa esiintyi paitsi Lída Baarová, myös hänen vähemmän tunnettu sisarensa Zorka Janů, joka kuoli oman kätensä kautta vain 24-vuotiaana. Vuodelta 1947 on Vávran sodanvastaisesti asennoitunut Karel Čapekin romaaniin pohjautuva Krakatit.

Vávran kenties tunnetuin ohjaus on Václav Kaplickýn kirjaan pohjautuva Kladivo na čarodějnice vuodelta 1969. Hän jatkoi ohjaajantöitä vanhuusiälleen saakka ja antoi huomattavia vaikutteita suurimmalle osalle myöhemmistä tšekkiläisistä ohjaajista. Hänelle myönnettiin vuonna 2002 Tšekin leijona (Český lev, maan tärkein kansallinen elokuvapalkinto) ja vuonna 2004 presidentillinen ansiomitali.

Vávran edellä mainitsemattomien tunnettujen töiden joukkoon kuuluu Romance pro křídlovku (1966). Hänestä tuli vuonna 1963 Prahan esittävien taiteiden akatemian professori, ja hänen opiskelijoidensa joukkoon lukeutuu muiden muassa Miloš Forman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Weissová, Lucie: Zemřel legendární český režisér Otakar Vávra Český rozhlas. 16.9.2011. Viitattu 16.9.2011. (tšekiksi)
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.