Opetus.tv

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opetus.tv
Opetus.tv-logo Wikipedia.png
Kotisivu Opetus.tv
Tyyppi E-oppiminen
Kielet Suomi Suomi
Omistaja Janne Cederberg
Samuli Turunen
Luonut Janne Cederberg
Samuli Turunen
Vesa Maanselkä
Paavo Heiskanen
Lauri Hellstén[1]
Avattu 1.11.2011
Alexa-sija 191 690.
Suomi 728. (huhtikuu 2017)[2]
Nykyinen tila Uutta sisältöä lähes päivittäin

Opetus.tv on suomalainen, ilmaisia opetusvideoita julkaiseva verkkosivusto, jonka sisällöt painottuvat lukion matematiikkaan, fysiikkaan, kemiaan ja biologiaan. Sivuston tarkoituksena on toisaalta tukea opiskelijan itsenäistä opiskelua, toisaalta toimia kiinnostuneiden opettajien luokkaopetuksen tukena. Opetus.tv muistuttaa monin tavoin sekä tavoitteiltaan että toiminnaltaan niin ikää opetusvideoita tarjoavaa verkkosivustoa Khan Academy, joka on toiminut sivuston innoittajana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston perustaja, filosofian maisteri Janne Cederberg opiskeli Jyväskylän yliopistossa, josta hän valmistui matematiikan ja tietotekniikan aineenopettajaksi vuonna 2009. Cederberg opetti Kuopion klassillisessa lukiossa lukuvuonna 2007–2008 sekä valmistumisensa jälkeen lukuvuodet 2009–2010 ja 2010–2011. Cederberg oli kiinnostunut mm. käänteisen opetusmenetelmän kaltaisesta mallista, jossa opettajalla on luennoimisen sijaan enemmän aikaa keskustella asioista opiskelijoiden kanssa. Tästä innostuneena Cederberg loi verkkosivuston sekä omien oppituntiensa että muiden oppimisen tueksi.

Pedagoginen näkökulma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videoiden tavoitteena on parantaa opiskelijoiden oma-aloitteisen kertaamisen mahdollisuuksia ja toisaalta auttaa opettajia opetustyön arjessa.

Pedagogisen näkökulman lisäksi lähtökohtana oli tarve laadukkaalle ja sopivassa muodossa olevalle oppimateriaalille. Yksittäiseen aiheeseen keskittyvät, videopohjaiset opetusvideot olivat sopiva ratkaisu. Niissä opettaja selittää ja havainnollistaa käsiteltävää aihetta videon välityksellä. Esimerkiksi pitkän matematiikan lukiokurssin asiat käsitellään lyhyissä, keskimäärin 5–10 minuuttia pitkissä videoissa, jolloin oppiminen tapahtuu pienissä, tehokkaissa annoksissa.

Pedagogisista tavoitteista voit lukea ideoita ja kokemuksia Matematiikan opetuksen tulevaisuus -sivustolta.

Sivuston sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston materiaali koostuu pääasiassa opetusvideoista, joiden pääkohderyhmänä ovat suomalaiset lukiolaiset (ja ammattikoululaiset). Sisältö rakentuu lukion opetussuunnitelmalle, joskin osa materiaalista soveltuu myös yläkoululaisten käyttöön.

Sivusto kattaa kokonaisuudessaan sekä lukion fysiikan että kemian kurssien sisällöt. Lukion pitkän matematiikan, lyhyen matematiikan ja biologian kursseista vasta osan sisällöt ovat valmiit. Myös yläkoulun matematiikan ja kemian videoita on vähäisessä määrin. Sisältöä kuitenkin kehitetään jatkuvasti: uusia videoita lisätään lähes päivittäin. Tavoitteena on saattaa valmiiksi kaikki edellä mainittujen oppiaineiden sisällöt.

Opetusvideoita laativat kunkin oppiaineen asiantuntijat. Tällä hetkellä videoiden parissa työskentelee viisihenkinen tiimi, johon kuuluvat Cederbergin (matematiikka) lisäksi filosofian maisterit Samuli Turunen (kemia ja biologia), Vesa Maanselkä (fysiikka), Paavo Heiskanen (laskinvideot) ja Lauri Hellsten (fysiikan demonstraatiot).

Sivustolla vierailevat päivittäin sadat ihmiset; suosio on ollut koko ajan kasvusuuntaan. Sivuston videoilla, joita on yli 1000, on YouTubessa yhteensä yli 10 miljoonaa näyttökertaa (marraskuussa 2018).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetus.tv järjestää myös pääsääntöisesti kaksi IRC-keskustelua viikossa. Tarkoituksena on tarjota välitöntä apua kurssien asioiden ymmärtämisessä: opiskelijat voivat liittyä keskusteluun, jossa paikalla ovat kunkin oppiaineen asiantuntijat vastaamassa esitettyihin kysymyksiin. Keskusteluun käytettävä IRC-kanava, nimeltään #opetus.tv, sijaitsee Freenodessa. Keskustelu kanavalla on suotavaa myös varsinaisten keskusteluaikojen ulkopuolella; paikalla ei tällöin kuitenkaan välttämättä ole asiantuntijoita vastaamassa kysymyksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opetus.tv: Opetus.tv - Tekijät 30. tammikuuta 2013. Opetus.tv. Viitattu 30.1.2013. (suomeksi)
  2. Site overview: opetus.tv Alexa.com. Viitattu 6.4.2017. (englanniksi)