Operaatio Alaska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Operaatio Alaska, Finalaska tai Uusi Suomi oli joidenkin Yhdysvaltain viranomaisten ehdottama suunnitelma ottaa suomalaispakolaisia Alaskaan, jos Neuvostoliitto olisi valloittanut Suomen. Alaskaan suunniteltiin suomalaisten ottamista sekä talvisodan että jatkosodan aikana. Uusi Suomi olisi perustettu Keski-Alaskaan Tananajoen ympärille.

Alaskalaiset vastustivat suunnitelmaa lähinnä siksi, että suomen kieltä on vaikea oppia ja sitä ei puhuttu kyseisellä alueella.[1][2][3]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa talvisodan aikana pelättiin suomalaisten kansanmurhaa, joten sitä ehdotettiin että Amerikka pelastaisi suomalaiset evakuoimalla heidät Alaskaan. Alaska valittiin, koska sen katsottiin soveltuvan suomalaisille ja koska sen väkiluku oli erittäin pieni. Jatkosodan aikana suunniteltiin myös suomalaispakolaisten ottamista, tosin laajemmassa mittakaavassa, koska Amerikka oli valmis evakuoimaan koko Suomen väestön ja asutettu Alaska olisi ollut paremmin turvattu tulevassa kylmässä sodassa Neuvostoliiton hyökkäystä vastaan. [2][4][1][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Slattery Report, samanlainen suunnitelma natsien miehittämästä Euroopasta pakenevien juutalaisten siirtämiseksi Alaskaan.
    • Michael Chabonin Jiddish Policemen's Union (2007), vaihtoehtoinen historiallinen romaani, joka sijoittuu maailmaan, jossa Slattery Report toteutettiin.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]