Open Platform Communications

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Open Platform Communications (OPC) on joukko tiedonsiirron standardeja, jota käytetään teollisuuden automaatiosovelluksissa, lähinnä PC-valvomojen ja ohjelmoitavien logiikoiden välillä. Alkujaan OPC on lyhenne sanoista OLE for Process Control, mutta standardoinnista huolehtiva OPC Foundation antaa OPC:lle nykyään merkityksen open connectivity via open standards eli avointa liitettävyyttä avoimilla standardeilla. Standardi määrittää reaaliaikaisen tuotantotiedonvälityksen eri valmistajien automaatiojärjestelmistä. OPC standardin määritteli vuonna 1996 ryhmä teollisuusautomaation toimittajien edustajia.

Ensimmäisen julkaisun jälkeen perustettiin OPC Foundation -säätiö, joka huolehtii standardin ylläpidosta ja kehityksestä. Tämän jälkeen standardien määrä on kasvanut seitsemään ja kaksi uutta on tekeillä (tilanne 2006).

Alkuperä ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OPC perustuu Microsoftin kehittämille OLE, COM, ja DCOM tekniikoille, jotka tarkoitettiin Windows-käyttöjärjestelmäperheelle. Standardi määrittää joukon olioita, liittymiä ja menetelmiä, joita käytetään prosessi- ja valmistavan teollisuuden automaation sovelluksissa. OLE tulee sanoista Object Linking and Embedding viitaten olio-ohjelmointiin.

OPC-palvelin on ohjelma, joka pystyy lukemaan sen ohjelmoitavan logiikan tietoliikennettä ja rekistereitä, jolle ohjelma on tehty. Tällaisia ohjelmistoja on saatavissa niin automaatiojärjestelmien toimittajilta kuin myös vapailta markkinoiltakin. Myös valmiita kehitystyökaluja ja -komponentteja on saatavilla oman OPC-palvelimen tai -asiakasohjelmiston toteutukseen. Yleensä kaikille laajemmin käytössä oleville logiikkatyypeille on kuitenkin saatavissa OPC-palvelin. PC-valvomo-ohjelmistossa ei silloin tarvita omia liityntäohjelmia, vaan OPC-client rajapinta riittää tiedonvälitykseen eri valmistajien logiikoiden kanssa.

OPC-UA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OPC-UA (Unified Architecture) on vuonna 2008 julkaistu alustariippumaton määrittely, joka integroi kaiken aiemman toiminnallisuuden vanhasta.[1] Uusi rajapinta voidaan toteuttaa Javalla, .NET -ympäristössä tai C-ohjelmointikielellä, jolloin vältetään aiempien versioiden kaltainen riippuvuus Windows-pohjaisesta alustasta. UA yhdistää aiempien OPC-rajapintojen toiminnallisuuden uudempaan teknologiaan kuten XML ja Web Servicet, tavoitteena tukea ylemmän tason tehtaan ohjausjärjestelmiä kuten MES ja ERP.

OPC-UA on tuettu muun muassa Linux-alustoilla.[2] OPC-UA tukee eri laitealustoja (henkilökohtaiset tietokoneet, palvelimet, ohjelmoitavat logiikat, mikrokontrollerit) sekä eri käyttöjärjestelmiä (Android, Linux, OS X, Windows).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Unified Architecture OPC Foundation. Viitattu 7.7.2019. (englanniksi)
  2. 3 Reasons Linux Is Preferred for Control Systems automation.com. Viitattu 13.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]