Onnenkäenkaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onnenkäenkaali
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Oxalidales
Heimo: Käenkaalikasvit Oxalidaceae
Suku: Käenkaalit Oxalis
Laji: tetraphylla
Kaksiosainen nimi

Oxalis tetraphylla
Cav.

Katso myös

  Onnenkäenkaali Wikispeciesissä
  Onnenkäenkaali Commonsissa

Onnenkäenkaali (Oxalis tetraphylla) on käenkaalien (Oxalis) sukuun kuuluva kasvilaji, jota viljellään yleisesti koristekasvina. Laji on läheistä sukua Oxalis deppei -lajille, jonka monet kasvitieteilijät katsovat olevan samaa lajia kuin onnenkäenkaali.

Onnenkäenkaali on monivuotinen, noin 15 cm korkeaksi kasvava kasvi, joka muodostaa kasvustoja suikertavan juurakkonsa avulla.

Onnenkäenkaali kasvaa luontaisena Meksikossa, mutta sitä kasvatetaan koristekasvina eri alueilla ja paikoin se on villiytynyt koristekasvikarkulaisena luontoon.

Käyttö ja kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnenkäenkaalia kasvatetaan koristekasvina ja se on helppohoitoinen kasvi, joka sopii maanpeitekasviksi. Kasvupaikkanaan laji suosii hiekkaista maaperää sekä lämmintä ja kuivaa kasvupaikkaa, joka on täydessä auringon valossa tai hieman varjossa. Suotuisilla kasvupaikoilla lajin kasvusto voi levitä melko nopeasti.

Onnenkäenkaalin lehdet, kukat ja juuret ovat syötäviä, joskin kasvi sisältää oksaalihappoa, joka antaa kasvinosille niiden happaman maun. Oksaalihapon vuoksi kasvinosia ei kuitenkaan tule syödä kerralla suuria määriä. Lehtiä ja kukkia voi syödä sellaisenaan ja kukkia voi käyttää koristeina esimerkiksi salaateissa. Juuria voi syödä kypsennettyinä ja ne sisältävät tärkkelystä, joskin heikosti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]