Only Lovers Left Alive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Only Lovers Left Alive
Ohjaaja Jim Jarmusch
Käsikirjoittaja Jim Jarmusch
Tuottaja
Säveltäjä Jozef van Wissem
Kuvaaja Yorick Le Saux
Leikkaaja Affonso Gonçalves
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Recorded Picture Company
Levittäjä Thunderbird Releasing (käännä suomeksi)
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 123 minuuttia[2]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 7 000 000 dollaria
Tuotto 1 879 534 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Only Lovers Left Alive on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Jim Jarmuschin ohjaama ja käsikirjoittama vampyyrielokuva. Sen pääosia näyttelevät Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, Anton Yelchin ja John Hurt. Teos oli ensi-iltavuonnaan ehdolla Kultaisen palmun saajaksi Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuvaa on kutsuttu raikkaaksi tuulahdukseksi vampyyrielokuvien joukossa[3] ja kriitikot ovat ylistäneet Jarmuschin luomaa tunnelmaa.

Vuonna 2016 Only Lovers Left Alive äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa vuosisatoja elänyt vampyyripari Adam (Tom Hiddleston) ja Eve (Tilda Swinton) asuvat tuhansien kilometrien päässä toisistaan, Adam Detroitissa ja Eve Tangerissa. Adam on kyllästynyt elämäänsä zombeina pitämiensä ihmisten joukossa ja onkin viettänyt jo jonkin aikaa eristäytyneenä ränsistyneessä kotitalossaan. Kaikessa hiljaisuudessa hän kirjoittaa sielunmessua ja hautoo itsemurhaa. Samaan aikaan Eve elää Tangerissa tavaten satunnaisesti pariskunnan vanhaa vampyyriystävää, Christopher Marlowea (John Hurt).

Eräänä iltana Adamin kanssa puhuessaan Eve huomaa jonkin olevan vialla ja päättää lähteä miehen luokse Detroitiin. Ennen Even saapumista selviää myös, että Adamin musiikki on levinnyt paikallisen nuorison tietoon ja hänestä on tahtomattaan tullut kulttiartisti. Vähitellen käy myös ilmi, että vampyyri on menneinä vuosinaan ollut tekemässä hyvin monia kuuluisia kulttuuriteoksia. Pariskunta on myös tuntenut monia nimekkäitä taiteilijoita, tiedemiehiä ja muita merkkihenkilöitä. Vampyyrit tuntuvatkin olevan hyvin kiinnostuneita kulttuurin ja tieteen kehittämisestä. Osittain tämän vuoksi etenkin Adam halveksii ihmisten nykyistä, viihteen kyllästämää elämäntyyliä.

Eläessään Adamin luona Eve löytää puuluodin, jonka mies on varannut itsensä surmaamiseen. Hän on järkyttynyt löydöstään ja syyttää Adamia lahjakkuutensa sekä mahdollisuuksien haaskaamisesta. Vaikeudet eivät lopu tähän, sillä pariskunnan rauhallisen yhteiselon tulee rikkomaan Even villi pikkusisko Ava (Mia Wasikowska). Ava aiheuttaa vierailunsa aikana päänvaivaa etenkin Adamille. Eräänä iltana kolmikko lähtee paikalliselle rock-clubille Adamin ihmistuttavan Ianin (Anton Yelchin) kanssa. Ava käyttäytyy koko illan uskaliaasti poikaa kohtaan, eikä lopulta kykene vastustamaan verenhimoaan jäädessään tämän kanssa kahden. Huomatessaan tämän Adam heittää tytön ulos kodistaan. Myös Even ja Adamin on lähdettävä kaupungista, sillä moni oli nähnyt Ianin heidän seurassaan edellisenä iltana.

Adam ja Eve eivät elokuvassa juo verta suoraan ihmisistä. He pitävät tappamista barbaarisena ja hankkivat täten verensä sairaaloiden veripankeista. Elokuvassa veri tuntuu vaikuttavan vampyyreihin hyvin samalla tapaa kuin heroiini ihmiseen ja sen laatu vaihtelee samalla tapaa. Päästessään Even kotipaikkaan Tangeriin, pariskunta joutuu kauhukseen toteamaan, että Christopher Marlowe on saanut saastunutta verta ja sairastunut siitä kuolettavasti. Ennen kuolemaansa hän paljastaa kirjoittaneensa suurimman osan Shakespearen näytelmistä, varoittaa pariskuntaa liikkeellä olevasta huonosta verestä ja antaa näille vielä viimeisen pullollisen puhdasta ainetta.

Elokuvan lopussa Eve vie Adamin kuuntelemaan libanonilaista laulajatarta. Adamissa syttyy pieni toivon kipinä kaiken onnettomuuden keskellä. Puhtaan veren loputtua vampyyrit törmäävät suutelevaan pariskuntaan ja jäävät katsomaan näitä. Apeana Adam toteaa heidän mahdollisuuksien olevan vähissä ja pian vampyyrit lähestyvätkin nuortaparia kulmahampaat paljastettuina.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tom Hiddleston    Adam  
  Tilda Swinton    Eve  
  Mia Wasikowska    Ava  
  John Hurt    Christopher Marlowe  
  Jeffrey Wright    Dr. Watson  
  Anton Yelchin    Ian  
  Slimane Dazi    Bilal  
  Yasmine Hamdan    Yasmine  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b ONLY LOVERS LEFT ALIVE festival-cannes.fr. Viitattu 18.6.2016. (englanniksi)
  2. ONLY LOVERS LEFT ALIVE bbfc.co.uk. Viitattu 18.6.2016. (englanniksi)
  3. Only Lovers Left Alive rottentomatoes.com. Viitattu 18.6.2016. (englanniksi)
  4. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.