Omo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omo
Omon suisto satelliittikuvassa
Omon suisto satelliittikuvassa
Alkulähde Etiopian ylämaa
Laskupaikka Turkanajärvi
Maat Etiopia
Pituus 760 km
Alkulähteen korkeus n. 2 400 m

Omo on joki eteläisessä Etiopiassa.

Omo on noin 760 kilometriä pitkä ja se laskeutuu kulkunsa aikana noin 2 000 metriä. Joki saa alkunsa noin 2 400 metrin korkeudesta ja päätyy Turkanajärveen vajaan 500 metrin päähän merenpinnasta. Tästä syystä Omon virta on nopea, sen katkaisee useat putoukset ja se on vain lyhyeltä matkalta purjehduskelpoinen lähellä Turkanajärveä.

Omo virtaa ohi Magon ja Omon kansallispuiston, jotka ovat tunnettuja villieläimistään. Joen rannoilla tai vedessä elää mm. virtahepoja ja krokotiileja.

Omon jokialue on merkittävä sekä geologisesti että arkeologisesti. Alueelta on kaivettu useita hominidifossiileja ja tehty arkeologisia löydöksiä plioseeni- ja pleistoseenikausilta. Australopithecus- ja Homo-sukujen edustajien fossiileja on löytynyt useasta arkeologisesta kohteesta sekä kvartsiittityökaluja, joista vanhimmat ajoittuvat 2,4 miljoonan vuoden päähän. Merkityksensä ansiosta Omon laakso valittiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1980

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.