Omar Khaijam

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Omar Khayyam)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omar Khaijam
Omar Khayyam2.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt 18. toukokuuta 1048
Nišabur, Persia
Kuollut 4. joulukuuta 1131 (83 vuotta)
Nišabur
Ammatti runoilija, matemaatikko, tähtitieteilijä
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Omar Khaijam (18. toukokuuta 1048 Nišabur4. joulukuuta 1131 Nišabur) oli persialainen runoilija, matemaatikko ja tähtitieteilijä. Hän syntyi Nišaburissa, jossa hänen väitetään myös kuolleen. Khaijam opiskeli erään ajan tunnetuimman tiedemiehen, Muhammad Mansurin johdolla. Kaksi muuta Mansurin oppilasta, joiden kanssa Omar ystävystyi, olivat tuleva mahtava visiiri Nizam al-Mulk ja assassiinien perustaja Hassan-i Sabbah.

Omar otti lisänimen Khaijam (teltantekijä) nähtävästi isänsä ammatin kunniaksi. Hän tuli huomatuksi arabiankielisillä matemaattisilla tutkimuksillaan, jonka johdosta hallitsija määräsi hänet suorittamaan laajoja tähtitieteellisiä tutkimuksia sekä uudistamaan kalenterin. Matemaatikkona Khaijam tutki muun muassa kolmannen asteen yhtälön ratkaisemista. Omaria pidettiin yleisesti uskonnollisesti harhaoppisena, ja hänen asemansa heikkeni entisestään suosija Nizam al-Mulkin tultua murhatuksi.

Suuremman maineen länsimaissa ovat saavuttaneet Khaijamin satiiriset mieterunot Rubaijat (nelisäkeiset), jotka on käännetty lukuisille kielille, suomeksi muun muassa nimillä Teltantekijä ja Viisaan viini. Khaijamin runous tuli alun perin tunnetuksi 1800-luvulla englantilaisen runoilijan ja orientalistin Edward FitzGeraldin käännöksinä, jotka olivat kuitenkin hyvin vapaamuotoisia. Myöhemmin Khaijamin runoista on tehty alkuperäisteksteille uskollisempia käännöksiä. Khaijamin korkeatasoinen runokieli siivittää säkeitä viinistä ja rakkaudesta. Khaijamin tuotannossa on ”mystillistä sufilaisuutta”, jossa Persian perinteinen panteismi yhtyy islamissa syntyneeseen eklektiseen mystiikkaan.

Toivo Lyyn suomentama kokoelma Teltantekijä (1949) sisältää valikoimat Teltantekijän lauselmia (1929) ja Omarin malja (1942).[1]

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teltantekijän lauselmia. Suomentanut Toivo Lyy 1929.
  • Omarin malja. Suomentanut Toivo Lyy 1942.
    • [Yhteisnide:] Teltantekijä. Esipuhe Unto Kupiainen. WSOY 1949. (6. p. 1973.)
  • Viisaan viini. Suomentanut Toivo Lyy. WSOY 1955.
  • Malja ja mennyt maine. Suomentanut ja jälkisanat laatinut Jaakko Hämeen-Anttila. Helsinki: Basam Books, 1999. ISBN 952-9842-29-5.
  • Ruukku rubiiniviiniä ja muita runoja. Helsingissä: Otava, 2008. ISBN 978-951-1-22891-2.
  • Khaijamin lauluja. Suomentaneet Kiamars Baghban ja Leevi Lehto. Ntamo 2009.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämeen-Anttila, Jaakko: Omar Khaijam: Runoilijan elämä. Otava 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Omar Khaijam.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.