Olympiakokoinen uima-allas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olympic sized swimming pool, used for Baku 2015 European Games
Olympiakisoissa käytettävän kokoinen uima-allas, jota käytettiin Bakun vuoden 2015 Euroopan kisoissa.

Olympiakokoinen uima-allas määrittelee mitat, jotka pitää täyttyä, että altaassa voidaan järjestää kansainvälisiä kilpailuja. Tämän tyyppistä uima-allasta käytetään olympialaisissa, joissa kilpailurata on 50 metrin pituinen, jota kutsutaan yleisesti ”pitkäksi radaksi”, erottaen sen ”lyhyestä radasta”, jota sovelletaan kilpailuihin 25 metrin uima-altaissa. Jos kosketuspaneeleja käytetään kilpailussa, kosketuspaneelien välisen etäisyyden tulee olla joko 25 tai 50 metriä, jotta FINA voi hyväksyä altaan. Tämä tarkoittaa, että olympia-altaat ovat yleensä ylimitoitettuja kilpailussa käytettävien kosketuspaneelien sijoittamiseksi.

Olympiakokoista uima-allas käsitettä käytetään puhekielessä tilavuusyksikkönä, jotta voidaan tehdä likimääräisiä vertailuja vastaavan kokoisiin esineisiin tai tilavuuksiin. Se ei ole erityinen määritelmä, koska olympia-altaan syvyydelle ei ole virallista rajoitusta. Arvon suuruusluokka on 1 megalitra (ML). [1]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FINAn määritykset olympiakokoiselle uima-altaalle ovat seuraavat:

Fyysinen ominaisuus Määritetty arvo
Pituus 50,0 m[2]
Leveys 25,0 m
Syvyys Vähintään 2 metriä, suositus 3 metriä.
Ratojen lukumäärä 10
Radan leveys 2,5 m
Veden lämpötila 25–28 °C
Valon voimakkuus vähintään 1 500 luksia
Tilavuus 2 500 000 litraa (2 500 m3), olettaen, että nimellinen syvyys on 2 metriä

Altaassa on oltava kaksi tyhjää aluetta, jotka ovat leveydeltään 2,5 metriä ratojen 1 ja 8 ulkopuolella (käytännössä kaksi tyhjää rataa). [2] Altaan pituus pitää olla 50 metriä jokaisen radan päässä olevien kosketuslevyjen välillä, jos niitä käytetään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän olympiakokoisen uima-altaan versio oli ensimmäisen kerran käytössä Pekingin kesäolympialaisissa 2008 . Aikaisemmin kesäolympialaisissa käytettiin perinteisempää 8-rataista allasta, jonka syvyys oli noin seitsemän jalkaa [3] Tässä uudessa olympiakokoisessa uima-altaassa tehtiin 25 maailmanennätystä.

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi olympiakokoinen uima-allas on suunniteltu tarjoamaan etuja uimareiden auttamiseksi, ensimmäinen on ratojen määrän kasvu. Ratojen määrän lisääminen kahdeksasta kymmeneen antaa uimareille ”puskurikaistan”, joka vaimentaa uimareiden liikkeistä syntyviä aaltoja ja vähentää uimareita kohtaan olevaa vastusta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SI Units: Volume
  2. a b Fina Facilities Rules 2015–2017 FINA. Arkistoitu 15.3.2016. Viitattu 28.11.2015.
  3. a b China's Olympic Swimming Pool: Redefining Fast NPR.org. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]