Olvi-säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OLVI-säätiön logo.

OLVI-säätiö sr[1] on suomalainen yleishyödyllinen säätiö. Sen perusti vuonna 1955 Olvin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja pääomistaja teollisuusneuvos E. W. Åberg puolisonsa Hedwig Åbergin kanssa. Säätiön peruspääomaksi E. W. Åberg luovutti enemmistön omistuksessaan olleesta Olvin osakekannasta. Nämä Åbergin luovuttamat Olvi Oyj:n K-osakkeet ovat nykyisin OLVI-säätiön varallisuuden kivijalka.

Perustajien ajatuksena oli yhtiön jatkuvuuden turvaamisen lisäksi mahdollistaa sellaisten pyrintöjen tukeminen, jotka he kokivat tärkeiksi ja arvokkaiksi.

Sääntöjensä mukaan OLVI-säätiö avustaa lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, lahjakkaitten nuorten opintoja ja parantaa jatko-opintojen edellytyksiä. Säätiö avustaa kotiseututyötä sekä tukee ja edistää luonnonvarojen käytön ja elintarviketalouden kehittämistä, mihin sisältyy oleellisena osana kala- ja maatalouden kehittäminen.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä stipendejä, apurahoja, avustuksia ja palkintoja. Säätiö jakaa stipendejä useille eri alojen opiskelijoille ja työn ohessa tapahtuvaan ammattiopiskeluun ja myöntää apurahoja harkinnan mukaan.

Säätiö jakoi verraten suurta (12 600 euroa) kirjallisuuspalkintoa. Palkinnon jakaminen kuitenkin lopetettiin 2006. Sittemmin säätiö on lahjoittanut syksyllä 2009 Itä-Suomen yliopistolle miljoona euroa[2] sekä kaksi miljoonaa euroa lastensairaalahankkeeseen.

Säätiö pitää hallussaan 52 prosenttia Olvi Oyj:n äänivallasta ja omistaa noin 15 prosenttia osakkeista.

OLVI-säätiön hallitus huolehtii siitä, että säätiön toiminta on asianmukaisesti järjestetty ja että säätiön sääntöjen mukainen tarkoitus toteutuu. Hallitus määrittelee säätiön strategian. Vuonna 2016 Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi säätiön ehdottamat muutokset sääntöjen nykyaikaistamiseksi, ja strategia- ja hallintoprosessit uudistettiin uuden säätiölain ja sääntöjen mukaisiksi.

OLVI-säätiö on Säätiöt ja rahastot ry:n jäsen. Neuvottelukunta on suomalaisten apurahanjakajien yhdistys, joka toimii suomalaisten yleishyödyllisten säätiöiden, rahastojen ja yhdistysten yhdyssiteenä ja edunvalvojana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. OLVI - säätiö sr Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä. Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto. Viitattu 27.9.2020.
  2. Huttunen, Pasi: Olvi-säätiö löi tiskiin miljoonan Uljas. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viitattu 27.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.