Olkinainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Olkinainen on myös Miljoonasade-yhtyeen kappale albumilta Veitsen valossa
Olkinainen
Woman of Straw
Olkinainen-juliste.jpg
Ohjaaja Basil Dearden
Käsikirjoittaja Stanley Mann
Robert Muller
Michael Relph
Perustuu Catherine Arleyn dekkariin Olkinainen (1959)
Tuottaja Michael Relph
Kuvaaja Otto Heller
Leikkaaja John D. Guthridge
Pääosat Sean Connery
Gina Lollobrigida
Ralph Richardson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Novus, United Artists
Ensi-ilta 1964
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Olkinainen (Woman of Straw) on Basil Deardenin ohjaama brittiläinen jännityselokuva vuodelta 1964. Sen ovat Catherine Arleyn samannimisen dekkarin pohjalta käsikirjoittaneet Stanley Mann, Robert Muller ja elokuvan tuottajanakin toiminut Michael Relph. Pääosia näyttelevät Sean Connery, Gina Lollobrigida ja Ralph Richardson.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrannimaisen töykeä miljonäärivanhus (Richardson) palkkaa itselleen kartanoonsa italialaisen sairaanhoitajan (Lollobrigida). Miljonäärin testamentissa koko omaisuus on määrätty hyväntekeväisyyteen, mutta veljenpoika (Connery) keksii juonen saada omaisuudesta siivun itselleen naittamalla vanhan setänsä ja tämän uuden hehkeän hoitajan. Hän tekee naisen kanssa sopimuksen, että saisi myöhemmin osan tämän saamasta perinnöstä. Lomalla Mallorcalla setä tekee uuden testamentin vaimonsa hyväksi. Suunnitelma näyttää kariutuvan, kun vanhus yllättäen kuolee huvipurrellaan ja kuolema osoittautuu myrkytykseksi. Lopulta selviää, että murhaaja on veljenpoika, joka yritti lavastaa setänsä uuden vaimon syylliseksi.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikalaisarviot elokuvasta olivat varsin tyrmääviä. The New York Timesin Eugene Archer kirjoitti, miten hassulta tuntuu nähdä James Bondina jo kuuluisaksi tullut Sean Connery tässä välityössään, juuri sellaisessa vanhanaikaisessa dekkarissa joita Bond-tarinat parodioivat[2]. Helsingin Sanomien Pertti Avola kirjoitti Olkinaisen tv-esityksen alla 1992 elokuvan olevan Basil Deardenille tyypillisesti sujuvasti ohjattu, mutta kuivakas. Hänen mielestään Dearden saa tarinaan eloa vain silloin kun kuvissa on miljonäärivanhusta esittävä Ralph Richardson. Myös elokuvan loppuratkaisua hän piti kömpelönä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Avola, Pertti: Kuivakas jännäri juonitteluista äreän miljonäärin kartanossa. Helsingin Sanomat, 27.6.1992, s. 46. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Archer, Eugene: Gina Lollobrigida Stars in 'Woman of Straw' 1.10.1964. The New York Times. Viitattu 3.9.2018. (englanniksi)