Olavi Malmberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olavi Enzio Wilhelm Malmberg (19. kesäkuuta 1893 Helsinki31. heinäkuuta 1920 Helsinki) oli suomalainen kirjailija, joka käytti kirjailijanimiä Olli Malmberg ja Olli Mala.

Olavi Malmbergin vanhemmat olivat lehtori Emil Othniel Malmberg (1863–1952) ja tämän ensimmäinen puoliso kirjailija Aino Malmberg o.s. Perenius. Hänen vanhempi veljensä oli kenraaliluutnantti Lauri Malmberg.

Malmberg pääsi ylioppilaaksi 1912 ja aloitti sitten kirjailijan uransa. Hän teki useita matkoja Englantiin ja lähetti sieltä kirjoituksia useille sanomalehdille Suomessa ja Amerikassa. Malmberg osallistui 1915 jääkäriliikkeen toimintaan ja joutui sitten piileskelemään väärällä nimellä Suomessa aina maaliskuun vallankumoukseen 1917 saakka. Malmberg sairasti kahdeksan vuoden ajan keuhkotautia ja kuoli heinäkuun lopulla 1920 27-vuotiaana. [1][2]

Malmbergin esikoisteos, lapsikuvaus Katupoikia käännettiin myös englannin ja venäjän kielille. Kirjassa Väärällä passilla Malmberg kertoi matkoistaan Suomessa ja Ruotsissa ensimmäisen maailmansodan aikana jääkäriliikkeen tehtävissä. Malmbergin viimeiseksi jäänyt kirja oli humoristinen romaani Dilta Hiltunen antautuu elämänpyörteeseen, joka ilmestyi jouluksi 1919.[3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katupoikia : kertomus. Otava 1915 (nimellä Olli Malmberg)
  • Väärällä passilla : muistelmia vainovuosilta. Jääkäriliikkeen vakoilutehtävissä toimineen ja santarmeja joulukuusta 1915 maaliskuuhun 1917 pakoilleen muistelmia. Otava 1918 (nimellä Olli Mala)
  • Dilta Hiltunen antautuu elämänpyörteeseen : romaani. Otava 1919 (nimellä Olli Mala)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.