Oikeus ja kehitys -puolue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee turkkilaista puoluetta. Oikeus- ja kehityspuolue on marokkolainen puolue.
Oikeus ja kehitys -puolue
Adalet ve Kalkınma Partisi
Perustettu 14. elokuuta 2001
Johto Recep Tayyip Erdoğan (pj.)
Ideologia konservatismi, islamismi
Kansanedustajat 334 / 550
Kotisivu eng.akparti.org.tr
AKP:n juliste vuoden 2007 parlamenttivaalien jälkeen. Julisteessa teksti "Kiitos Turkki".

Oikeus ja kehitys -puolue (turk. Adalet ve Kalkınma Partisi, myös AK Parti, "valkoinen/puhdas/tahraton puolue") on turkkilainen, vuonna 2001 perustettu puolue. AKP on konservatiivinen ja islamistinen puolue, joka ajaa liberaalia markkinataloutta ja Turkin jäsenyyttä Euroopan unionissa.

AKP perustettiin entisen pääministerin Necmettin Erbakanin kielletyn Hyvinvointipuolueen (Refah Partisi) raunioille, kun se hajotettiin vuoden 1997 vallankaappauksen jälkeen. AKP hyväksyttiin tammikuussa 2005 Euroopan kansanpuolueen tarkkailijajäseneksi.

Vastustajien mukaan AKP tukee liiaksi uskontoon ja pyrkii tuomaan islamistisia aineksia perustuslain mukaan maalliseen Turkkiin. Sen tukialuetta on maaseutu ja kannattajia erityisesti talonpoikien jälkeläiset, jotka ovat muuttaneet miljoonittain kaupunkeihin.

Vuoden 2002 vaaleissa AKP sai 34 % äänistä, jolloin sen johtaja Recep Tayyip Erdoğan nousi Turkin pääministeriksi. Puolueen vakavin kriisi tapahtui vuoden 2003 Irakin sotaa koskien, kun yli sata puolueen edustajaa kääntyi hallitusta vastaan Yhdysvaltojen joukkojen sallimisessa Turkkiin.

Vuoden 2007 presidentinvaalikriisiä seuranneissa ennenaikaisissa vaaleissa AKP sai 46,6 % äänistä ja 341 paikkaa parlamentissa.

Maaliskuussa 2008 pääsyyttäjä Abdurrahman Yalçınkaya pyysi perustuslaillista oikeutta lakkauttamaan puolueen. Syyttäjä vaati myös pääministeri Erdoğanin ja presidentti Abdullah Gülin sulkemista politiikasta viideksi vuodeksi.[1] 30. heinäkuuta annetun tuomion mukaan puolue on maallisuutta vastustavien toimien keskipiste. Kuusi oikeuden 11 tuomarista äänesti sen lakkauttamisen puolesta, joten lakkautus jäi yhden äänen päähän. Sen puoluetuki kuitenkin leikattiin puoleen.

Heinäkuussa 2008 pidätettiin useita kenraaleja ja poliitikkoja niin sanotusta "Ergenekon"-salaliitosta. Salaliittolaisten väitettiin pyrkivän kaappaamaan vallan AKP:lta vuonna 2009 lietsomalla levottomuuksia salamurhien avulla. Tammikuussa 2009 pidätettiin poliisipäällikkö, ammattiyhdistysjohtaja, toimittaja ja noin 30 upseeria osallisuudesta salaliittoon.[2]

Kesäkuussa 2011 pidetyissä vaaleissa AKP sai noin 50 % annetuista äänistä, ja puolueen arvioidaan saavan noin 325 paikkaa eli vajaan 2/3 parlamentista.[3][4]

Vuoden 2013 lopussa hallitusta horjutti korruptioskandaali, jonka vuoksi kymmeniä AKP-puoluetta lähellä olevia eliitin jäseniä pidätettiin ja asetettiin syytteeseen korruptiosta. Syytettyjen joukossa olivat muun muassa sisäministeri Gulerin ja talousministeri Caglayanin pojat, ja kyseiset ministerit joutuivat eroamaan 25.12.2013.[5]

Elokuussa 2014 puolueen puheenjohtaja Erdoğan valittiin Turkin presidentiksi ja hänen seuraajaksee puolueen johtoon ja pääministeriksi nousi Ahmet Davutoğlu.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]