Oikeus- ja kehityspuolue (Marokko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikeus- ja kehityspuolue (arab. حزب العدالة والتنمية‎, Ḥizb al-ʿAdala wal-Tanmiyya‎, ransk. Parti de la Justice et du Développement, PJD) on marokkolainen islamistipuolue.

Puolueen perusti monarkisti Abdelkrim Al Khatib 1960-luvulla, mutta sen kannatus jäi vähäiseksi, kunnes islamistijärjestö Chabiba islamia, myöhemmin MUR, otti sen haltuunsa 1996 sisäministeri Driss Basrin siunauksella.

Puolue nousi ensimmäisen kerran parlamenttiin 1997 MPCD-nimellä (ransk. Mouvement populaire démocratique et constitutionnel). Vuoden 2002 vaaleissa siitä tuli pääoppositiopuolue 42 paikalla 325:stä[1]. Vuoden 2007 vaaleissa siitä tuli suosituin puolue (10,7 % äänistä), mutta 46 paikalla se jäi Istiqlal-puolueen jälkeen. Oikeus- ja kehityspuolue kampanjoi vuonna 2011 maallisella ohjelmalla luvaten puolittaa työttömyyden ja nostaa minimipalkkaa.[2] Puolue voitti vaalit ja nousi suurimmaksi puolueeksi 107 parlamenttipaikan ansiosta. Puoluejohtaja Abdelilah Benkirane nousi maan pääministeriksi.

Oikeus- ja kehityspuolue on kertonut pitävänsä esikuvanaan Turkin Oikeus ja kehitys -puoluetta. Puoluetta pidetään mallillisena, sen johtajat suostuvat kättelemään naisia ja puolueen listoilla on ollut ehdolla useita naisia, jopa ilman huivia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Knickmeyer, Ellen: Islamic Party Confident in Morocco The Washington Post. 7.9.2007. (englanniksi)
  2. Islamistipuolue arvelee voittaneensa Marokon vaalit hs.fi. 26.11.2011. Helsingin Sanomat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]