Oi kuusipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyte
Ensimmäinen säkeistö laulettuna sekä saksaksi että englanniksi. Esittäjänä Yhdysvaltain armeijan mieskuoro.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Oi kuusipuu (saks. O Tannenbaum) on saksalaisperäinen suosittu joululaulu, joka on omistettu joulukuuselle.

Laulun melodia on saksalainen kansansävelmä, jonka ikää tai alkuperää ei varmuudella tiedetä. Se on mahdollisesti peräisin 1500- tai 1600-luvun Westfalenista. Nuotit ilmestyivät ensimmäisen kerran painettuina vuonna 1799 kahdessa saksalaisessa laulukirjassa. Laulun ensimmäisen säkeistön sanat julkaisi ensimmäisenä August Zarnack vuonna 1820, ja hänet on joskus mainittu myös itse sanoittajaksi, mutta todennäköisemmin hän mukaili sanat vanhasta kansanlaulusta. Toisen ja kolmannen säkeistön sanat lisäsi vuonna 1824 Ernst Anschütz. Joulukuuset olivat noihin aikoihin jo yleistyneet Saksassa.[1] Laulun sanat on suomentanut Matti Pesonen.

Tannenbaum tarkoittaa alkujaan saksaksi jalokuusta eli pihtaa, mutta sana on myöhemmin vakiintunut tarkoittamaan joulukuusta.

Samalla sävelellä lauletaan myös useiden Yhdysvaltain osavaltioiden viralliset laulut: Marylandin ”Maryland, My Maryland”, Iowan ”The Song of Iowa” ja Michiganin ”Michigan, My Michigan” (epävirallinen). Myös brittiläinen työväenlaulu ”Punalippu” käyttää samaa säveltä.

  1. O Christmas Tree (englanniksi) The Hymns and Carols of Christmas. Viitattu 29.11.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]