Ohio (joki)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ohiojoki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohiojoki
Ohiojoki Louisvillen kohdalla.
Ohiojoki Louisvillen kohdalla.
Alkulähde Alleghenyjoki, Allegany Township, Pennsylvania
Laskupaikka Mississippi
Maat Yhdysvallat
Pituus 1 579 km
Alkulähteen korkeus 683 m
Virtaama Cairo: 7 957 /s
Valuma-alue 490 603 km²
Ohiojoki ja sen valuma-alue
Ohiojoki ja sen valuma-alue

Ohiojoki on Mississippin suurin sivujoki Yhdysvaltojen itäosassa. Maan historian alkuaikoina se oli tärkeä väylä asutuksen leviämiselle. Joki virtaa kuuden osavaltion alueella ja sen valuma-alueelle kuuluu 14 osavaltiota, joiden alueella sen lukuisat sivujoet virtaavat. Joki oli 1700-luvulla rajana vapaiden ja orjakaupan sallineiden alueiden välillä.

Joki saa alkunsa Allegheny- (vas.) ja Monongahelajokien yhtymäkohdassa Pittsburghissa.

Virallisesti joki alkaa Allegheny- ja Monongahelajokien yhtyessä Pittsburghissa, Pennsylvaniassa. Tehtyään jyrkän käännöksen etelään ja etelälounaaseen joki virtaa Länsi-Virginian, Ohion ja Pennsylvanian rajapisteestä edelleen lounaaseen muodostaen rajan Länsi-Virginian ja Ohion osavaltioiden välille Wheelingin kaupungista eteenpäin. Sitten joki etenee mutkitellen lounaaseen ja länteen Länsi-Virginian, Kentuckyn, Ohion, Indianan ja Illinoisin rajoilla, kunnes se yhtyy Mississippijokeen Cairon kaupungin lähistöllä Illinoisissa.

Suurimpia joenvarren kaupunkeja ovat Pittsburgh, Cincinnati, Louisville, Evansville ja Huntington.

Satelliittikuva: Ohiojoki yhtyy Mississippiin Cairossa, Illinoisissa.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.