Ogaden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ogadenin kartta
ONLF:n lippu

Ogaden, myös Ogadēn (somaliksi Ogaadeen, Ogaadeeniya), on historiallinen maakunta Etiopiassa. Alueen asukkaat ovat etnisesti pääasiassa somaleja, uskonnoltaan muslimeja. Jotkut klaanit käyttävät nimitystä ”Somali Galbeed”, joka tarkoittaa Länsi-Somalia. Nykyään alue kuuluu Somalin osavaltioon.

Alueen pinta-ala on noin 400 000 neliökilometriä, ja sen rajanaapureita ovat Djibouti, Kenia ja Somalia.[1] Merkittävimpiä kaupunkeja ovat Degehabur (somaliksi Dhagaxbuur), Gode (Godey), Jijiga (Jigjiga), Kebri Dahar (Qabridahare), Shilavo (Shilaabo) ja Werder (Wardheer).

Alueen hallinnasta käytiin 1977–1978 Ogadenin sota Etiopian ja Somalian välillä. Alueella on ollut uudelleen pyrkimyksiä irtautua Etiopiasta 1980-luvun lopulta alkaen. Ogadenin konfliktissa sissitoimintaa johtaa Ogadenin kansallinen vapautusrintama (ONLF).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tareke, Gebru: The Ethiopia-Somalia War of 1977 Revisited. The International Journal of African Historical Studies, 2000, 33. vsk, nro 3, s. 636. Boston University African Studies Center. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 16.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ogaden.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.