Pulleapahaputki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Oenanthe fistulosa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pulleapahaputki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Pahaputket Oenanthe
Laji: fistulosa
Kaksiosainen nimi

Oenanthe fistulosa
L.

Katso myös

  Pulleapahaputki Wikispeciesissä
  Pulleapahaputki Commonsissa

Pulleapahaputki (Oenanthe fistulosa) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon, pahaputkien (Oenanthe) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja kalju ruohovartinen kasvi, jota ei ulkonäkönsä puolesta voi juuri sekoittaa muihin kasvilajeihin.[2]

Pulleapahaputken kukkia

Pulleapahaputki voi kasvaa noin 80 cm korkeaksi. Sen varsi on sinivihreä, satunnaisesti haaroittunut, lähes lehdetön sekä putkimaiseksi paisunut. Jopa varren haarat ja lehtiruodit ovat varren tapaan paisuneita. Lehtiä on vähän ja lehtiruodit ovat lehtilapaa pidempiä. Lehdet ovat kertaalleen pariliuskaisia ja liuskat ovat kapeita. Veden alla kasvaessaan lehdet ovat hienoliuskaisia. Pulleapahaputken kukat ovat valkoisia tai vaaleanpunertavia ja sijaitsevat kerrannaissarjana. Pikkusarjat ovat pieniä sekä tiiviitä, ja pikkusarjojen laidoilla olevat kukat ovat sisempiä kukkia suurempia. Pulleapahaputki kukkii heinä–elokuussa. Hedelmä on 3–5 mm pitkä.[2]

Pulleapahaputki kasvaa kosteilla tai märillä ja ravinteikkailla kasvupaikoilla[2]. Pulleapahaputkea ei kasva Suomessa. Ruotsissakin sitä tavataan harvinaisena vain maan eteläosissa[2]. Yleisesti ottaen pulleapahaputkea tavataan koko Euroopassa sen itäisimpiä ja pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta sekä Afrikan pohjoisrannikolla[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akhani, H. & Zehzad, B.: Oenanthe fistulosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.9.2020. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Pipstäkra (Oenanthe fistulosa) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.9.2020. (ruotsiksi)
  3. Den virtuella floran: Pipstäkra (Oenanthe fistulosa) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]