Oderinhaffi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Landsat-kuva Oderinhaffista.
Oderinhaffi

Oderinhaffi (myös Stettininhaffi tai Szczezininhaffi; saks. Stettiner Haff, puol. Zalew Szczecinski) on Itämeren etelärannikolla sijaitseva haffi eli laguunimainen jokisuuhun muodostunut vesialue. Se sijaitsee Oderjoen suulla Saksassa ja Puolassa, Szczecinin kaupungin luoteispuolella. Haffin erottavat Itämeren Pommerinlahdesta Usedomin ja Wolinin saaret. Sen yhdistää Itämereen kolme kapeaa vesiväylää: Dziwna, Świna ja Peenestrom. Haffin pinta-ala on 687 neliökilometriä, keskisyvyys noin neljä metriä ja suurin syvyys kuusi metriä.

Syksyllä 2020 Puolan Stettininhaffiin alettiin rakentaa kahta ympyränmuotoista tekosaarta Świnoujście–Szczecin-väylän ruoppauksen yhteydessä. Saarista molempiin istutetaan kasvillisuutta, ja niistä eteläisempi säilyy läjitysalueena muita alueella tehtäviä ruoppauksia varten.[1] Saarten työnimet ovat W22 ja W28. Niiden läpimitat ovat 1 250 ja 1 780 metriä ja pinta-alat 123 ja 250 hehtaaria. Saarten korkeus tulee olemaan noin viisi metriä. Saarten on tarkoitus valmistua maaliskuussa 2022.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kasia: Na Zalewie Szczecińskim powstają dwie sztuczne wyspy infoludek.pl. Viitattu 31.5.2021. (puolaksi)
  2. Nowe wyspy na Zalewie Szczecińskim » Jacht i Bałtyk Jacht i Bałtyk. 5.4.2020. Viitattu 31.5.2021. (puolaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.