Odds ratio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Odds ratio on tilastollinen luku, joka kertoo, kuinka tyypillisesti kaksi tekijää (A ja B) esiintyvät yhdessä. Odds ratiota käytetään erityisesti epidemiologiassa kuvaamaan, kuinka voimakkaasti riskitekijälle altistuminen (A) on yhteydessä sairastumiseen (B). Odds ratio määritellään kahden todennäköisyyden jakolaskuna, jossa osoittajana on A:n esiintymistodennäköisyys B:n esiintyessä ja nimittäjänä A:n esiintymistodennäköisyys B:n puuttuessa. A ja B ovat toisistaan riippumattomia, kun odds ratio on 1. Odds ratio kertoo ainoastaan tekijöiden välisestä assosiaatiosta, ei siitä, johtuuko jompikumpi toisesta.

Odds ratio -käsitteen kääntäminen suomen kielelle on vaikeaa. Sille on esitetty suomeksi termejä vetosuhde,[1] suhteellinen tautipaine[2] ja ristitulosuhde.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rita Hannu: Vetosuhde (odds ratio) ei ole todennäköisyyksien suhde. Metsätieteen aikakauskirja, 2004, nro 2, s. 207-211. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.2.2014. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Rita, H & Virtala, A-M: Termien odds ja odds ratio tulkinnasta : "Veren alhainen immunoglobuliini G -pitoisuus kaksinkertaistaa vasikoiden keuhkokuumepaineen". Suomen eläinlääkärilehti, 2013, 119. vsk, nro 2, s. 67-75. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.2.2014.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.