Oberto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oberto on Giuseppe Verdin ensimmäinen ooppera. Se sai kantaesityksensä Milanon Teatro alla Scalassa 17. marraskuuta 1839.

Oberto on kaksinäytöksinen draama, jonka Verdi sävelsi Temistocle Soleran italiankieliseen librettoon. Se puolestaan pohjautuu Antonio Piazzan librettoon Rocester.

Oberto on vakava ooppera, kuten kaikki Verdin muutkin oopperat kahta lukuun ottamatta. Oopperasta käytetään vain harvoin sen kokonaista nimeä Oberto, Conte di San Bonifacio (Oberto, San Bonifacion kreivi).

Oberton tarinat sijoittuvat Ezzelinon linnan lähistölle Bassanoon vuonna 1228. Lyhyesti ottaen yksi oopperan päähenkilöistä, Riccardo viettelee San Bonifacion kreivin Oberton tyttären Leonoran. Oberto hylkää tyttärensä ja haastaa Riccardon kaksintaisteluun, jossa Oberto itse saa surmansa. Isänsä kuoltua Leonora tekee lopulta itsemurhan.

Teos ei kuulu oopperatalojen vakio-ohjelmistoon, mutta sitä esitetään yhä toisinaan ja se on levytetty. Oberton seuraajaksi Verdi sävelsi vuonna 1840 kantaesitetyn Un giorno di regnon.

  • Cuniza, aatelisherra Ezzellinon sisar - mezzosopraano (kantaesityksessä Maria Shaw[1])
  • Riccardo, Salinguerran kreivi - tenori (Lorenzo Salvi)
  • Oberto, San Bonifacion kreivi - basso (Ignazio Marini)
  • Leonora, hänen tyttärensä - sopraano (Antonietta Marini)
  • Imelda, Cunizan uskottu - mezzosopraano (Marietta Sacchi)
  • kuoro
  1. Osborne, Charles: The Complete Operas of Verdi. Lontoo: Gollancz, 1985. ISBN 0-575-03591-9.