Nuuttaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahvasta kartongista tehty rasia on nuutattu taitoskohdista, jottei se murtuisi taitoksen ulkosyrjältä. Osa kartongin kerroksista taittuu sisäänpäin nuuttauksen seurauksena.

Nuuttaus on painotekniikan jälkikäsittelyprosesseissa käytettävä menetelmä, jolla käsiteltävänä olevaan materiaaliin (yleensä kartonkiin tai pahviin) tehdään kokoon puristamalla uramainen taitekohta. Uraa myöten painotuote on helpommin taivutettavissa haluttuun suuntaan kuin vastaava tasapaksuinen tuote.[1]

Myös menetelmällä aikaan saatavaa uraa nimitetään nuuttaukseksi. Menetelmää käytetään muun muassa kirjoja, kansioita ja laatikoita valmistettaessa.

Ylivetokansia käyttäessä, esim. koulu- ja pokkarikirjoissa, käytetään kaksinkertaista nuuttia, jolloin toinen nuutti toimii saranana ja kirja on helpompi avata.

Nuuttaus tehdään kirjapainossa kohopaino- tai stanssauskoneella tai käsikäyttöisillä puristimilla. Paras nuuttaustulos saadaan kartongin kuidun suuntaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 449, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
  2. Seppälä, Markku J. (toim.); Grönstrand, Joel; Karhuketo, Hannu; Törn, Tage: Kemiallinen metsäteollisuus III: Paperin ja kartongin jalostus, s. 105. Opetushallitus, 2000. ISBN 952-13-0606-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.