Nuokkurusokki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuokkurusokki
Bidens cernua sl2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Mykerökukkaismaiset Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Rusokit Bidens
Laji: cernua
Kaksiosainen nimi

Bidens cernua
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Nuokkurusokki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nuokkurusokki Commonsissa

Nuokkurusokki (Bidens cernua) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, rusokkien (Bidens) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ruohovartinen kasvilaji, jonka mykerökukinnot ovat nuokkuvia.[2]

Nuokkurusokki voi kasvaa 80 cm korkeaksi ja sen varsi on haaraton tai haaroittunut sekä kasvutavaltaan pysty. Lehdet ovat ehyitä, suikeita, sahalaitaisia ja puoliksi sepiviä. Nuokkurusokilla on keltaruskeat mykerökukinnot, joita ympäröivät lehtimäiset kehtosuomut. Nuokkurusokki kukkii syyskesällä, elo–syyskuussa.[2]

Nuokkurusokki kasvaa märillä ja runsasravinteisilla kasvupaikoilla[2]. Suomessa nuokkurusokkia tavataan paikoitellen lähinnä eteläisessä ja läntisessä Suomessa sekä Pohjanmaan rannikolla[3]. Pohjoisimmat havainnot ovat Perämeren rannikoilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Bidens cernua IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Nickskära (Bidens cernua) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 16.7.2018.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Nuokkurusokki (Bidens cernua) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 16.7.2018.