Nu mă atinge-mă

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nu mă atinge-mă
”Touch Me Not”
MJK 14871 Touch Me Not.jpg
Ohjaaja Adina Pintilie
Käsikirjoittaja Adina Pintilie
Tuottaja
yhteistuottajat
 • Martichka Bozhilova
 • Benny Drechsel
 • Alzbeta Karaskova
 • Jakub Pinkava
 • Radovan Síbrt
apulaistuottajat
 • Karsten Frank
 • Anne Grange
valtuutettu tuottaja
 • Monica Lãzurean-Gorgan
  (4 Proof Film)
linjatuottaja
 • Bianca Oana
Säveltäjä Ivo Paunov
Kuvaaja George Chiper-Lillemark
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Manekino Film, Bukarest
4 Proof Film, Bukarest
Agitprop, Sofia
Les Films de L'Etranger, Strasbourg
Pink Productions, Praha
Rohfilm Productions, Leipzig[1]
Ensi-ilta
Kesto 125 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, saksa
Budjetti 1,000,000 [2]
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie
Palkittu Adina Pintilie

Nu mă atinge-mă, (suomeksi: Älä koske minuun) on 22. helmikuuta 2018 Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut ja parhaan elokuvan Kultainen karhu –palkinnon voittanut[3][4] romanialainen kokeellinen draamaelokuva.[5][6] Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Adina Pintilie.

”Nu mă atinge-mă” sai Berliinin elokuvajuhlilla myös parhaan debyyttielokuvan palkinnon.[7]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nu mă atinge-mă kuvattiin kymmenen viikoa vuosina 2015 ja 2017.[8] Tuottajista Monica Lãzurean-Gorgan on yksi itsenäisesen yhtiön ”4 Proof Film“ alullepanijoista ja erikoistunut elokuvatuotantoon elokuvateattereiden, television, yritysasiakkaiden ja festivaalien tarpeisiin.[9] Adina Pintilie edustaa yhtiötä Manekino Film. Elokuva on kansainvälinen yhteistuotanto. Yhteistuottajina olivat mukana mm. ranskalaisen vastaavan tuottaja- ja levityskonsernin Unlimited:in Les Films de L'Etranger[10] ja Rohfilm Saksasta. “Älä koske minuun“ sai rahoitusta Euroopan neuvoston kulttuurirahastosta Eurimages, se valittiin ranskalaisen elokuvasäätiön La Cinéfondation L'Atelier hankkeisiin vuonna 2012 Cannesissa[11], lisäksi filmin kehityshankkeissa olivat mukana italialainen TorinoFilmLab ja Maurits Binger Film Instituut (Binger Filmlab) Amsterdamista.[12][13] Elokuvan näytteilijäryhmä ja fiktiiviset hahmot yhdistävät ihmisiä useista maista: englantilainen Laura Benson Ranskasta, Islannissa syntynyt ja nykyisin Ranskassa asuva Tomas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann ja Dirk Langen Saksasta, englantilais-australialainen Seani Love ja Irmen Chichikov Bulgariasta.[14]

Adina Pintilien ”Nu mă atinge-mă” sai ensi-iltansa ja voitti tavoitellun kansainvälisen elokuvapalkinnon kilpailuun osallistuneen 19 elokuvan joukosta[15] Berliinissä 15.-25. helmikuuta kestäneillä ja 68. kerran järjestetyillä Euroopan suurimmilla elokuvafestivaaleilla. Uutta elokuvatuotantoa oli tullut maista kuten Ranska, Saksa, Paraguay, Iran ja Yhdysvallat. Tuomaristoa johti saksalainen elokuvaohjaaja Tom Tykwer.[16][17]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Nu mă atinge-mă” on kuvattu kokeelliseksi ja tosikkomaiseksi[18] tositapahtumiin perustuvaksi ja lähes fiktiiviseksi dokumenttiesseeksi seksuaalisuudesta. Elokuvaa on myös kehuttu ajatuksia herättäväksi, kiehtovaksi ja omaperäiseksi[4][12] fiktion rajalla olevaksi dokumentti- ja kuvataiteeksi.[8] Siinä tarkkaillaan ja kehitellään improvisaation ja dramaattisesti rekonstruoitujen kohtauksien avulla mukana olevien ihmisten emotionaalista matkaa ja siihen liittyviä pelkoja. Miten kaivataan ja pelätään seksuaalista läheisyyttä. Ja miten ihmiset toimivat voittaakseen vanhoja malleja, puolustusmekanismeja ja tabuja ja ollakseen lopulta vapaita. Tarkkaillaan, miten voidaan löytää läheisyyttä kaikkein odottamattomalla tavalla ja miten voitaisiin rakastaa toista menettämättä itseä.[1] Tämä on kuin tutkimus läheisyydestä ja kauneuden käsitteistä, saumaton sekoitus fiktiota todellisuuteen, jolloin pyritään käsittelemään enemmän kysymyksiä kuin niitä voi vakuuttavasti käsitellä.[19]

Joidenkin lähteiden mukaan tämä kriitikoiden ylistämä ja rohkeaksi kuvailtu draama intiimydeltään ja paljastavilta kohtauksiltaan on järkyttänyt monia tiedotusvälineiden edustajia Berliinissä, jolloin osa katsojista ja toimittajista poistui salista pian projektorien käynnistymisen jälkeen.[20] Elokuvassa esiintyy paljon alastomuutta, näytetään ihmisen kroonista halua koskettaa tai saada omakseen aitoa koskettelua, masturboida tai suihkussa olevan katselua ja vuodenvaatteiden haistelua hankkiakseen intiimiä kontaktia ja nautintoa. Käsitellään hyperseksuaalisuutta selkäydinperäisestä lihassurkastumasta vääristyneiden raajojen, suusta esille ylettyvien hampaiden, epämuodostuneen leuan ja hallitsemattomasti valuvan kuolan lomassa. Samoin kuvataan toiseuden ja vammaisuuden omaksumista, kun ihokarvat ja hiukset ovat pudonneet kokonaan tulehduksellisen autoimmuunisairaudesta alopecia universalis johtuvasti, ja valmiutta siihen, että käänteinen rakkaus voi olla täynnä vaaroja, vihaa, aggressiivisuutta ja väärinkäsitystä.[19] Tasapainoa erilaisten elämänkokemusten antamalle yksinäisyydelle luodaan mm. valkoisen sävyn, varsin viehättävien valkoisten vaatteiden ja asujen välittämällä yhtenäisyydellä.[18] ”Nu mă atinge-mă” on pidetty haastavimmaksi ja rohkeimmaksi elokuvaksi, mitä v. 2018 Berliinin kilpailun aikana nähtiin.[21]

Elokuvassa nainen ja kaksi miestä, Laura, Tomas ja Christian etsivät intiimiä suhdetta, jolloin seurataan heidän emotionaalista matkaa ja tarjotaan syvästi empaattinen käsitys heidän elämästään.[1][22] Laura Benson näyttelee keski-ikäistä Lauran -nimistä englantilaista naista, joka ei kestä koskettelua vihasta ja ilmeisesti hänen isäänsä liittyvästä tirkistelystä johtuvasti. Koska elokuva sumentaa todellisuuden ja fiktion, syitä ei millään tavalla lähdetä tutkimaan, vaan Laura ohjataan tutustumaan omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa eri ihmisten kanssa. Saksalaisen Christian Bayerleinin esittämä lihassurkastumasta kärsivä Christian on vammaisuudestaan ja estoista huolimatta kiinnostunut kehoonsa liittyvistä mitä haastavimmista ajatuksista.[16] Christiania pidetään elokuvan sykkeenä ja kun hän keskustelee, katsojat pannaan tutkimaan hänen suuria sinisiä silmiä ja havaitsemaan kauneutta niissä.[19] Elokuvan juoni johdattaa myös samankaltaisia henkilökohtaisia teemoja ja vammaisuuden antamia avoimia tulkintoja selvittävän Tudorin luokse, jota esittää X-Men: Apocalypsen näytteilijäkaartiin kuulunut Tómas Lemarquis.

Muutamien kommenttien mukaan ”Nu mă atinge-mă” ei ole luodu suurelle yleisölle, vaan se tarvitsee erikoistuneen yleisön. Silti sitä povattiin kilpailjaksi, joka voi katkaista muiden voittoputken.[21] Adina Pintilie omien sanojensa mukaan itsekään ei uskonut voittavansa.[23][24]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Laura Benson ... Laura
 • Tómas Lemarquis ... Tudor
 • Dirk Lange ... Radu
 • Hermann Mueller ... Paul
 • Christian Bayerlein ... Christian
 • Irmena Chichikova ... Mona
 • Fdaeji ... Fdaeji
 • Seani Love ... Seani
 • Georgi Naldzhiev ... Male Escort
 • Adina Pintilie ... Adina
 • Annett Sawallisch ... sairaanhoitaja
 • Rainer Steffen ... Stefan
 • Grit Uhlemann ... Grit

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Institutional Funding. Federal Government Commissioner for Culture and the Media.: Älä koske minuun. (en:Touch Me Not.) 68. Internationale Filmfestspiele Berlin 15.-25.02.18. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 2. Touch Me Not (2018). IMDb. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 3. Kultaisen karhun sai romanialainen Touch Me Not –elokuva. 24.2.2018.. STT-Yle. Viitattu 16.3.2018.
 4. a b Juho Typpö.: Rohkeasti seksuaalisuutta kuvaava Touch Me Not voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Julkaistu: 24.2.2018, Päivitetty: 25.2.2018. HS.. Viitattu 16.3.2018.
 5. Movie Details & Credits. Metacritic.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 6. Älä koske minuun. (en:Touch me not.) See Cinema Network.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 7. Adina Pintilie "Älä koske minuun" voitti Kultaisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla. Video. (ro: ”Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a câștigat Ursul de Aur la festivalul de Film de la Berlin. VIDEO.) 24.02.2018.. Stirile Pro TV. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 8. a b V. 2018 Berliinin Kultaisen karhun palkittu elokuva on „Älä koske minuun", ohjaaja Adina Pintilie. (ro:BERLINALĂ 2018 Ursul de Aur, câştigat de filmul "Nu mă atinge- mă“, al regizoarei Adina Pintilie.) Agenția Națională de Presă Agerpres. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 9. 4 Proof Film, Romania. altcine. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 10. Unlimited. Aktiviteetit: Vastaava tuottaja, Yhteistuotanto, French distribution. Sopimusyritykset. (en:Unlimited. Activities: Executive Producer, Co-production, French distribution. Related companies.) Unifrance. French Cinema Worldwide.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 11. „Älä koske minuun“ / „Touch Me Not“, suuri voittaja Berliinissä, elokuva, joka kyseenalaistaa ennakkokäsityksiä intiimisyyden ympärillä/ Kuinka Romania voitti Kultaisen karhun. (ro:"Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", marele câştigător la Berlin, un film care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate/ Câţi români au câştigat până acum Ursul de Aur). 24.02.2018.. Mediafax. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 12. a b V.M.: Berliini 2018: elokuva „Touch me not“, Adina Pintilie, voitti Kultaisen karhun. (ro: Berlinala 2018: Filmul "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, a castigat Ursul de Aur.) 24.2.2018.. HotNews.ro. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 13. Patricia Marinescu.: Elokuva "Älä koske minuun", Adina Pintilie, kilpailemaan Berliinin elokuvajuhlilla. (ro:Lungmetrajul „Nu mă atinge-mă” al Adinei Pintilie, în competiţia Festivalului de Film de la Berlin.) 15.1.2018.. News.ro.. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 14. Dana Mischie.: Elokuva "Älä koske minuun", ohjannut Adina Pintilie, valittiin kilpailemaan Berliinin elokuvajuhlille. (ro: Lungmetrajul „Nu mă atinge-mă”, regizat de Adina Pintilie, selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin.) 15.1.2018.. Cultura. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 15. The Associated Press.: Adine Pintilien „Älä koske minuun“ voitti Kultaisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla. (en: Adine Pintilie's 'Touch Me Not' wins Golden Bear at Berlin International Film Festival.) 24.2.2018.. Usa Today. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 16. a b The Associated Press.: Adina Pintilien „Älä koske minuun“ voitti Berliinissä Kultaisen karhun. (en:Adina Pintilie's 'Touch Me Not' film wins Berlin's Golden Bear.) Päivitetty: Sunnuntaina, February 25.2.2018.. Daily News.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 17. Iulian Tudor.: Berlinale 2018. „Älä koske minuun“ Adina Pintilie elokuvaohjaaja, voitti Kultaisen karhun. (ro: Berlinala 2018. "Nu mă atinge-mă", filmul regizoarei Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur Update lista premiiilor.) 24.2.2018.. RomaniaTV.NET.. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 18. a b Peter Bradshaw.: Berliini 2018: Pintapuolinen, typerä Kultaisen karhun voittaja Touch me not on festivaalien murhenäytelmä. (en:Berlin 2018: shallow, silly Golden Bear winner Touch Me Not is a calamity for the festival.) 25.2.2018.. The Guardian.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 19. a b c Jay Weissberg.: Berliinin elokuvajuhlien katsaus: 'Älä koske minuun'. ([[englannin kieli |]:Berlin Film Review: ‘Touch Me Not’.)] 23.2.2018.. Variety.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 20. Sambata.: Berlinale 2018 kiistelty romanialainen elokuva osallistuu kilpailuun: "Älä koske minuun". (ro:Berlinale 2018. Filmul românesc controversat înscris în competiție: „Nu mă atinge-mă”.) 24.2.2018.. AntenaPlay.. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 21. a b Petre Ivan.: "Älä koske minuun", ohjaajan Adina Pintilien debyytti, 2018 Berliinin šokki. (ro: „Touch Me Not”, debutul regizoarei Adina Pintilie, șocul Berlinalei 2018.) 23.2.2018.. Ziarul Metropolis.. Viitattu 16.3.2018. (romaniaksi)
 22. Touch Me Not (2018). Elokuvainfo. (en:Touch Me Not (2018). Movie info.) Rotten Tomatoes.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 23. Michelle Martin.: “Touch Me Not“ voittaa Kultaisen karhun pääpalkinnon Berliinin elokuvajuhlilla. (en:'Touch Me Not' wins Golden Bear top prize at Berlin film festival.) 24.2.2018.. Reuters.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
 24. Kiistelty elokuva „Touch Me Not“ voittaa Berliinin Kultainen karhu –palkinnon. (en: Controversial film 'Touch Me Not' wins Berlinale's Golden Bear award.) DW Made for minds.. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)