North American AJ Savage

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ensimmäinen tuotantosarjan AJ Savage -lentokone. Kuvattu Kalifornian yläpuolella vuonna 1950.

North American AJ Savage (myöhempänä A-2 Savage) on amerikkalaisvalmisteinen laivaston raskas pommituskone. Koneen suunnittelija ja valmistaja oli North American Aviation. Ensilento tapahtui vuonna 1948.

Konetyyppi oli käytössä Yhdysvaltain laivastossa vuosina 1950-1960. Historiallisessa mielessä mainittuna, AJ Savage lienee ensimmäinen laivastopommittaja, joka kykeni kuljettamaan yhden ydinpommin. Konetyypin seuraaja oli Douglas A-3 Skywarrior. AJ Savagella ei suoranaisia edeltäjiä ollut, paitsi ehkä B-25 Mitchell. Sillä tyypillä osoitettiin ensi kerran konkretian kautta se, että lentotukialuksia käyttävä raskas lentokone voisi kyetä tehokkaaseen pommitukseen.

Konetyyppi oli niin kutsuttu suorasiipinen ja trapetsi-muotoinen ylätaso sekä peräsimet perinteistä mallia normaaleilla vakaajilla. Moottorijärjestely kuvastaa oman kehitysaikansa murroskautta. Kone oli kolmimoottorinen, mutta siten että siinä oli kaksi mäntämoottoria sekä yksi suihkumoottori, eli se oli moottorityypiltään jokseenkin harvinaisesti sekamoottorinen. Molemmat 2 400 hevosvoiman tehoista, turboahdettua Pratt & Whitney R-2800 -tähtimoottoria, jotka kaksirivisiä ja 18-sylinterisiä, sijaitsivat koneen siivissä. Allison J-33 suihkumoottori sijaitsi koneen rungon perässä. Näiden turvin kone kykeni saavuttamaan 760 km/h huippunopeuden.

AJ Savagen ainoa aseistus oli sen 5 400 kg:n (12 000 paunaa, lbs.) pommikuorma. Yksi ydinpommi oli mahdollista kuljettaa. Konetyyppiä käytettiin myös tiedustelukoneena sekä ilmatankkaukseen. Kone osallistui Korean sotaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.