Norrlands nation (Uppsala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norrlands Nationin osakuntatalon julkisivu Uppsalassa.

Norrlands Nation on Ruotsissa Uppsalan yliopistossa toimiva kaupungin suurin ylioppilasosakunta. Osakunta on perustettu vuonna 1827 yhdistämällä pienempiä osakuntia,[1] mutta osakunta juontaa juurensa jo vuodesta 1646. Osakunta on tarkoitettu etupäässä Uppsalan yliopiston ja Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston pohjoisruotsalaisille opiskelijoille. Uppsalassa yliopistossa opiskeleville osakuntiin kuuluminen oli pakollista vuoteen 2010, joten Norrlands Nationilla on jopa noin seitsemäntuhatta jäsentä.[2]

Norrlands Nation tarjoaa jäsenilleen kirjaston, opiskelutiloja, asuntoja, stipendejä sekä suuren valikoiman erilaisia harrastusmahdollisuuksia, omassa osakuntarakennuksessaan tai sen ulkopuolella. Arkkitehti Isak Gustaf Clasonin suunnittelema Norrlands Nationin viimeisin osakuntatalo valmistui vuonna 1889 ja talon laajennus vuonna 1972.[2] Talossa toimii osakuntavoimin myös kahvila-ravintola Majs café sekä pubi Orvars krog.

Norrlands Nation on Helsingin yliopiston Etelä-Pohjalaisen Osakunnan, Vasa nationin ja Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan ystävyysjärjestö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inspehtori Stig Strömholm: Det var en gång... Om nationens historia (html) 2002-10-04. Norrlands Nation, Uppsala. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 19.8.2007. (ruotsiksi)
  2. a b Norrlands Nation, Uppsala: Historik (html) Norrlands Nation, Uppsala. Arkistoitu 19.7.2007. Viitattu 19.8.2007. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Norrlands nation (Uppsala).
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.