Norjan jääpalloliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Norjan jääpalloliitto (Norges Bandyforbund, NBF) on urheilun lajiliitto Norjassa. Sen hallinnoimia urheilulajeja ovat liiton alkuperäislaji jääpallo sekä maahockey ja salibandy. Norjan jääpalloliitto perustettiin 17. lokakuuta 1920, kun jääpallotoiminta siirtyi sen alaisuuteen Norjan jalkapalloliitolta. Norjan jääpalloliitto on Kansainvälisen jääpalloliiton perustajajäsen, Kansainvälisen maahockeyliiton ja Kansainvälisen salibandyliiton jäsen. Norjan jääpalloliiton puheenjohtaja on Ivar Nordberg. Jääpalloliiton toimisto sijaitsee Oslossa.

Norjan jääpallotoiminta järjestäytyi 1911, kun Norjan jalkapalloliitto, Norges Fotballforbund, perusti alaisuuteensa valiokunnan jääpalloilulle. Norjan jääpallomestaruudesta pelattiin ensi kerran 1912. Ensimmäisen mestaruuden voitti oslolaisseura Ready.

Ensimmäisen virallisen maaottelunsa jääpallossa Norja pelasi Ruotsia vastaan Oslossa 6. helmikuuta 1927. Norja hävisi ottelun 1–3.

Jääpallolle perustettiin oma lajiliitto, Norges Ishockeyforbund (suom. ”Norjan Jäähockeyliitto”), 1920. Vuonna 1929 jääpalloliiton nimeksi vaihdettiin Norges Bandyforbund (suom. ”Norjan Bandyliitto”), kun pohjoisamerikkalainen jäähockey eli jääkiekko tuli tunnetuksi Norjassa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]