Nordkapp

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nordkapp kommune
Nordkapp komm.svg NO 2019 Nordkapp.svg
vaakuna sijainti
www.nordkapp.kommune.no
Sijainti 70°58′41″N, 25°58′30″E
Lääni Finnmarkin lääni
Pinta-ala 924,8 km²
Väkiluku 3 185 (1.1.2010)
– väestötiheys 3,4 [1] as/km²
Kunnanjohtaja Kristina Hansen (huhtikuu 2007)
Nordkapin, Knivskjelloddenin ja Kinnaroddenin sijainti.

Nordkapp (suom. Kappa,[2] saameksi Davvinjárga) on Magerøyan saarella sijaitseva kunta Finnmarkin läänissä Pohjois-Norjassa. Magerøyan saarelta on tieyhteys mantereelle 6 870 metriä pitkän tunnelin kautta.

Kunnan kuuluisin paikka, jonka mukaan se on nimetty, on Nordkapp. Se on Huippuvuoria (Svalbardia) lukuun ottamatta Norjan ja samalla myös Manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka (71°10'21"N ja 25°47'40"E) Pohjoisen jäämeren rannalla. Kunnan keskustaajama Honningsvåg on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista[3].

Noin 200 000 turistia vierailee vuosittain Nordkappissa. Hieman pohjoisempana sijaitsee Knivskjellodden, 71°11′08″ N, mutta se ei ole yhtä suosittu vaatimattomamman näköalan ja maantien puutteen vuoksi.

Nordkapp tuli kuuluisaksi, kun englantilainen tutkimusmatkailija Richard Chancellor kiersi sen vuonna 1553 etsiessään koillisväylää. Hollola on Nordkappin suomalainen ystävyyskunta.

Nordkappin kunta rajoittuu pohjoisessa Jäämereen, ja se sijaitsee Jäämeren saarissa sekä Porsanginvuonon suulla. Idässä Nordkappin kunta rajoittuu Lebesbyn kuntaan, etelässä Porsangin kuntaan ja lounaassa Moseijan kuntaan.

Kyliä ja paikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelviika (Kjelvik), Makaravjo (Magerøya), Makreija (Magerøya), Oppana (Opnan), Riisvuono (Risfjorden), Porsanginvuono (Porsangen)

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Norjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.