Nordicom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nordicom on pohjoismaisen viestinnän- ja mediatutkimuksen keskus, joka sijaitsee Göteborgin yliopistossa. Nordicomin tehtävänä on koota ja välittää media- ja viestinnäntutkimuksen tuloksia sekä kasvattaa näin ymmärrystä median roolista yhteiskunnassa. Nordicom harjoittaa julkaisutoimintaa, edistää pohjoismaisten tutkijoiden välistä vuorovaikutusta, seuraa mediakenttää ja kokoaa tietoa poliittisten päätösten tueksi sekä toimii yhteistyökumppaneina viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa toteutettavissa hankkeissa.[1] Keskuksen ensisijaisia kohderyhmiä ovat tutkijat, media-alan ammattilaiset, päätöksentekijät politiikassa ja eri organisaatioissa, opettajat ja kouluttajat, kirjastotyöntekijät sekä opiskelijat.

Nordicom julkaisee kahta lehteä. Nordicom Review[2] on englanninkielinen tieteellinen vertaisarvioitu julkaisu, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi vuosittain julkaistaan erikoisnumeroita (Special Issues). Nordic Journal of Media Studies[3] ilmestyy kerran vuodessa. Artikkeleiden julkaisukieli on englanti.

Nordicom toimii myös media- ja viestintätieteellisten kirjojen kustantajana. Vuosittain julkaistaan 5–10 nimikettä.

Nordicom pitää lisäksi yllä NordMedia Network -yhteisöä, joka on pohjoismaisille ja pohjoismaisesti suuntautuneille mediatutkijoille suunnattu sivusto. Sivustolla on esimerkiksi avoin asiantuntijatietokanta, joka korvaa Nordicomin aiemmat tutkimustietokannat.[4] Myös joka toinen vuosi pidettävän mediatutkimuksen NordMedia-konferenssin kotisivu sijaitsee sivustolla.

Suomessa Nordicom teki aiemmin säännöllistä yhteistyötä Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnan kanssa.[5] Vuosina 1980–2018 Nordicom julkaisi myös akateemista aikakauslehteä nimeltä Nordicom-Information[6], joka oli suunnattu laajemmalle media- ja viestintätieteistä kiinnostuneelle yleisölle. Se ilmestyi kaksi kertaa vuodessa sekä painettuna että verkossa. Julkaisukielinä olivat skandinaaviset kielet ja englanti.

Nordicomin rahoittajina toimivat Pohjoismainen ministerineuvosto, Ruotsin kulttuuriministeriö ja Göteborgin yliopisto. Keskus on perustettu 1970-luvun lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Om Nordicom | Nordicom www.nordicom.gu.se. Arkistoitu 19.4.2021. Viitattu 3.6.2021.
  2. Nordicom Review | Nordicom www.nordicom.gu.se. Viitattu 3.6.2021.
  3. Nordic Journal of Media Studies | Nordicom www.nordicom.gu.se. Viitattu 3.6.2021.
  4. Maarit Jaakkola: Kohti digiaikakauden pohjoismaista yhteisöllisyyttä: Uudistunut Nordicom kehittää digitaalista viestintää tutkijayhteisön hyväksi. Media & viestintä, 18.12.2019, nro 4. ISSN 2342-477X. Artikkelin verkkoversio. fi
  5. Nordicom - Viestintätieteiden tiedekunta www.uta.fi. Viitattu 18.10.2017.
  6. Nordicom-Information (- 2018) | Nordicom www.nordicom.gu.se. Arkistoitu 7.5.2021. Viitattu 3.6.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]