Noël Lee

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Noël Lee (25. joulukuuta 192415. heinäkuuta 2013[1]) oli Pariisissa asunut yhdysvaltalainen klassinen pianisti ja säveltäjä.

Lee aloitti musiikilliset opintonsa jo viiden vuoden ikäisenä. Myöhemmin hän opiskeli Harvardin yliopistolla Walter Pistonin, Irving Finen ja Tillman Merrittin johdolla sekä Uuden-Englannin konservatoriossa. Hän on toisen maailmansodan veteraani. Hän lähti vuonna 1948 Pariisiin, jossa häntä opetti Nadia Boulanger.

Paristasadasta Leen vuoden 1955 jälkeen tekemästä pianolevytyksestä neljätoista voitti Grand Prix du Disquen. Ohjelmistoon kuului mm. Johann Sebastian Bachia, Franz Schubertia, Claude Debussya, Maurice Ravelia ja Elliott Carteria. Hän levytti soolouransa ohessa myös nelikätisellä pianolla sekä piano–viulu-duona.

Vaikka Noël Lee tunnetaan ensisijaisesti pianistina, hän oli myös monipuolinen säveltäjä. Tuotantoon kuuluu esimerkiksi kamarimusiikkia[2], orkesterimusiikkia, pianoteoksia ja laulumusiikkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lebrecht, Norman: The pianist who made sense of American music Slipped Disc. 15.7.2013. Viitattu 22.8.2013. (englanniksi)
  2. Piano ma non solo, Jean-Pierre Thiollet, Anagramme Ed., 2012, 185
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.