Nilkka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jalan luut

Nilkka on nilkkaluiden ja niitä ympäröivien kudosten muodostama kokonaisuus. Nilkassa on kantaluu, telaluu, veneluu, kolme kiilaluuta sekä kuutioluu. Kantaluu on nilkan suurin luu.

Nivelet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nilkan liikkeet tapahtuvat kahdessa nivelessä: Ylempi nilkkanivel (lat. articulatio talocruralis) telaluun ja sääri- ja pohjeluun välillä mahdollistaa nilkan ojennuksen (plantaarifleksion eli koukistuksen jalkapohjan suuntaan = flexio) ja koukistuksen (dorsaalifleksion eli koukistuksen jalkapöydän suuntaan = extensio). Kyseessä on sarananivel. Alempi nilkkanivel on toiminnallinen nivel, joka muodostuu kahdesta anatomisesta nivelestä: telaluun ja vene- ja kantaluun välisestä articulatio talocalcaneonaviculariksesta sekä posteriorisemmasta articulatio subtalariksesta. Siinä tapahtuu supinaatio eli inversio (jalkapohja kääntyy mediaaliseen suuntaan) ja pronaatio eli eversio (jalkaterä kääntyy lateraalisesti).[1]

Nivelsiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nilkkaa vakauttavat kollateraaliset nivelsiteet ovat:[1][2]

  • mediaalisesti deltaligamentti (ligamentum deltoideum)
  • lateraalisesti anteriorinen talofibulaarinen nivelside (lig. talofibulare anterior, FTA-ligamentti), posteriorinen talofibulaarinen nivelside (lig. talofibulare posterior, FTP-ligamentti) sekä kalkaneofibulaarinen nivelside (lig. calcaneofibulare, FC-ligamentti).

Nilkan luiden välillä on useita muitakin nivelsiteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hervonen, Antti: ”Nilkka”, Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, s. 239–263. Seitsemäs painos. Tampere: Lääketieteellinen Oppimateriaalikustantamo, 2004. ISBN 952-9635-01-X.
  2. Lassila, Tuomas; Kirjavainen, Mikko ja Kiviranta, Ilkka: Nilkan nivelsidevammat. Suomen Lääkärilehti, 2011, 66. vsk, nro 5, s. 357–364. Suomen Lääkäriliitto. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 7.11.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.