Nikolai Fomenko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fomenko vuonna 2007.

Nikolai Vladimirovitš Fomenko (s. 30. huhtikuuta 1962 Leningrad, Neuvostoliitto) on venäläinen muusikko, koomikko, autourheilija, Marussia Motorsin perustaja ja johtaja vuosina 2007-2014 sekä Marussia F1 Teamin suunnittelujohtaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikon uransa Fomenko aloitti 80-luvulla laulajana ja kitaristina venäläisessä yhtyeessä nimeltä Secret. Yhtye oli 80-luvun puolivälin mailla hyvin suosittu Neuvostoliitossa. Näyttelijänä Fomenko on ollut roolissa yhdeksässä komediaelokuvassa, joista ensimmäinen on vuodelta 1983 ja viimeisin vuodelta 2008. Fomenko on luonut uraa myös TV-persoonana. Hän esiintyi venäläisessä suositussa musiikkisarjassa nimeltä Staryye Pesni o Glavnom. Hän on myös ollut Venäjän version Top Gearista juontajana ja johtohahmona.

Kilpa-autoilijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläinen journalisti Vladislav Listjev kutsui Fomenkon vuonna 1994 TV-show´hunsa autokilpailuun. Myöhemmin Fomenko aloitti harjoittelemaan autourheilua ja hän kilpailikin kaudesta 2000 kauteen 2005 FIA GT Championshipissä. Fomenko sijoittui sarjan yhteispisteissä parhaimmillaan seitsemänneksi kaudella 2004. Hän osallistui myös kaksi kertaa Le Mansin 24 tunnin ajoon, vuosina 2004 ja 2005. Fomenkon autokunnan paras sijoitus Le Mansissa oli 17. vuonna 2005.

Marussia Motors ja F1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Fomenko perusti ystäviensä Andrei Tsheglakovin ja Jefim Ostrovskiyn kanssa urheiluautoja valmistaneen Marussia Motorsin. Yhtiö oli ensimmäinen laatuaan Venäjällä. Se valmisti kolme automallia; Marussia B1:n, B2:n ja F2:n. F2:sta tuotettiin myös Suomessa. Marussia Motors lakkautettiin seitsemän vuoden toimimisen jälkeen vuonna 2014. Tätä ennen Fomenko oli kuitenkin ehtinyt saada Marussian F1-talli Virgin Racingin pääsponsoriksi ja kaudesta 2012 asti tämä talli on tunnettu nimellä Marussia F1 Team. Nykyisin Fomenko toimii tallin suunnittelujohtajana.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fomenko on naimisissa näyttelijätär Maria Golubkinan kanssa ja heillä on kaksi tytärtä: Anastasia ja Ekaterina ja yksi poika, Ivan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nikolai Fomenko
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.