Nikkelin rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikkelin rata
Perustiedot
Reitti Kuola–Nikkeli
Liikenne
Henkilöjunia / vrk 2
Tekniset tiedot
Pituus 186 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 520 mm
Sähköistys ei

Nikkelin rata kulkee Muurmannin radan varrelta Kuolasta (Kola) Nikkeliin (Nikel). Rata rakennettiin vasta sen jälkeen kun Neuvostoliiton Sisäasiainministeriön (MVD) edellinen Kitsa–Kolosjoki–Petsamo–Liinahamari-rautatierakennushanke oli haudattu Stalinin kuoleman jälkeen kaikessa hiljaisuudessa vuonna 1954.lähde?

Neuvostoliiton Rautatieministeriö avasi nykyisen Kuola–Petsamo (Luostari) -radan yleiselle liikenteelle vasta vuonna 1966. Radan pituus Kuolasta Luostarille on 140 km. Radalla on seitsemän asemaa: Murmaši, Tuuloman laiturivaihde (15 km Kuolasta), Päiväjärvi (josta 16 km:n haararata Kilpijärvelle), Niljärvi, Muotka, Titovka (Vaalesjoki) ja Luostari. Luostarin aseman raidejärjästelyt antavat selvän kuvan siitä, että rata Liinahamari–Petsamo–(Ylä-)Luostari–Nikkeli on rakennettu erillisenä ratahankkeena. Kuolan–(Ylä-)Luostarin rata seuraa kolttasaamelaisten vanhaa Kuolan–Petsamon–(Ylä-)Luostarin välistä erämaatietä.

Petsamon radalla kulkee päivittäin yksi henkilöjunapari Murmanskin ja Nikkelin välillä. Siinä kuljetetaan myös Moskovan ja Nikkelin välisiä makuuvaunuja.lähde?

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.