Nigel Slater

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nigel Slater (s. 9. huhtikuuta 1958, Wolverhampton, Länsi-Midlands, Englanti) on englantilainen kokki, journalisti ja televisiotoimittaja. Hän on kirjoittanut kolumnia lehteen The Observer lähes 20 vuoden ajan, ja on liitteen Observer Food Monthly pääasiallinen kirjoittaja. Tätä ennen Slater oli ruokatoimittajana naistenlehti Marie Clairessa. Hän on myös kirjojensa kuvituksen visuaalinen suunnittelija.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena Slater kävi Woodfield Avenue Schoolia Länsi-Midlandsissa. Teini-ikäisenä hän muutti Worcestershireen suorittaakseen lukion Chantry High Schoolissa, jossa hän nautti esseiden kirjoittamisesta ja oli toinen kotitaloustunteja O-tasolle valinneista kahdesta pojasta. Hän käytti ruoanlaittoa kilpaillakseen äitipuolensa, perheen entisen siivojan, kanssa isänsä huomiosta. Heidän suurin riitansa johtui sitruunamarenkipiiraista, jotka olivat Slaterin isän lempiruokaa. Äitipuoli kieltäytyi jakamasta reseptiään, joten Slater turvautui erilaisiin keinoihin saadakseen aikaan oman versionsa. "Saatoin laskea roskiksessa olevat munankuoret saadakseni selville, kuinka monta munaa hän oli käyttänyt, ja kirjoittaa luvun ylös. Kävelin sisään eri aikoihin hänen ollessaan leipomassa. Minä vain yritin saada hänet kiinni esimerkiksi marengin teosta, rakensin sitä reseptiä hitaasti ja pala palalta kuukausia, ellen jopa vuosia."

Slater sai kansallisen diplomin Worcesterin teknisestä opistosta vuonna 1976. Sen jälkeen hän työskenteli ravintoloissa ja hotelleissa ympäri maata ennen pääsyään Marie Claireen vuonna 1988. Hän tuli tunnetuksi yksinkertaisista ja mukavista resepteistään, joita esittelivät varhaisimmat hyvin myyvät keittokirjat kuten The 30-Minute Cook ja Real Cooking, ja tietysti hänen oma muistelmallinen kolumninsa lehdessä The Observer, jonka kirjoittamisen hän aloitti vuonna 1993.

Vuonna 1998 Slater isännöi Channel 4 -kanavan ohjelmaa Nigel Slater's Real Food Show. Hän palasi televisioon vuonna 2006 ruoka -ja keskusteluohjelmallaan A Taste of My Life, jota lähettivät BBC One ja BBC Two. Vuonna 2009 hän esiintyi kuusiosaisessa sarjassa Simple Suppers, joka sai jatkoa seuraavana vuonna.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slater tuli suurelle yleisölle tunnetuksi palkitulla omaelämänkerralla Toast: The Story of a Boy's Hunger, joka keskittyy paitsi Slaterin rakkauteen ruokaan, myös hänen lapsuuteensa, perhesuhteisiinsa ja versoavaan seksuaalisuuteensa. Slater itse on kutsunut teosta "henkilökohtaisimmaksi muistelmaksi jonka yksikään ruokaihminen on koskaan kirjoittanut." Toast julkaistiin Britanniassa lokakuussa 2004, ja se pääsi nopeasti myydyimpien kirjojen listoille. The Observerille Slater sanoi: "Kirjan loppuosa on hyvin ruokapitoinen, mutta niin se oli myös elämässäni. Lopussa pääsin eroon niistä kahdesta ihmisestä, joista en pitänyt (isä ja äitipuoli), ja totta puhuakseni olin siitä riemuissani. Minä halusin vain laittaa ruokaa."

Kirjan pohjalta on tehty myös televisioelokuva Toast, jossa 15-vuotiasta Slateria näyttelee Freddie Highmore ja hänen äitipuoltaan Helena Bonham Carter.

Slaterin teos Eating for England: The Delights & Eccentricities of the British at Table on omistautunut englantilaiselle ruoanlaitolle. Se julkaistiin lokakuussa 2007. Kaksiosainen Tender taas kertoo tarinan Slaterin vihannestarhasta, miten se syntyi ja mitä siinä kasvaa. Ensimmäinen osa (2009) kertoo tarhan vihanneksista ja toinen (2010) hedelmistä. Tender on paitsi muistelmateos että tietokirja kasviksista, myös yli 500 reseptin keittokirja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slaterin äiti menehtyi astmaan pojan ollessa 9-vuotias. Tämän jälkeen perheeseen liittyi isän uusi naisystävä, perheen entinen siivooja Joan Potter.

Slaterilla on kaksi vanhempaa veljeä, Adrian ja John. John oli naapurinpoika, jonka Slaterin vanhemmat adoptoivat ennen Nigelin syntymää. Nykyään Slater asuu Highburyn alueella Pohjois-Lontoossa, jossa hän ylläpitää usein kolumnissaan esiintyvää keittiöpuutarhaa.