Toast

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toast
Ohjaaja S. J. Clarkson
Käsikirjoittaja Lee Hall
Perustuu Nigel Slaterin omaelämäkertaan
Tuottaja Faye Ward
Säveltäjä Ruth Barrett
Kuvaaja Balazs Bolygo
Leikkaaja Liana Del Giudice
Pääosat Helena Bonham Carter
Freddie Highmore
Ken Stott
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Ensi-ilta 2010
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Toast (2010) on kokki Nigel Slaterin samannimiseen omaelämäkertaan pohjautuva televisioelokuva, jonka ohjasi S.J. Clarkson.

Freddie Highmore näyttelee 15-vuotiasta Slateria, Helena Bonham Carter tämän äitipuolta ja Ken Stott Slaterin isää. Elokuvan ensi-ilta oli BBC One:lla 30. joulukuuta 2010 ja ensimmäinen teatteriesitys Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2011. Elokuvalevitykseen Toast laskettiin 11. elokuuta 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nigel Slater pitää ruoanlaitosta, kun taas hänen kroonista astmaa sairastava äitinsä (Victoria Halmiton) on surkea kokki. Sairaus pahenee, ja samalla tulehtuu myös Nigelin suhde isäänsä. Äidin kuoltua tämä alkaa viettää iltojaan vastaeronneen siivojan neiti Potterin (Helena Bonham Carter) kanssa, jonka erikoisia sitruunamarenkipiiraita herra Slater rakastaa. Pari aloittaa suhteen ja muuttaa Herefordshiren maaseudulle Nigelin kanssa, joka ei voi sietää isänsä uutta kumppania.

Nigel löytää lohdutusta koulunsa kotitaloustunneilta, ja käyttää kehittyviä ruoanlaittotaitojaan isänsä miellyttämiseen muuttuen pian kilpailijaksi neiti Potterille. Yletön ruoka saa kuitenkin herra Slaterin lihomaan ja muuttumaan temperamenttisemmaksi. Nigel saa työn paikallisesta pubista välttääkseen neiti Potteria, ja rakastuu samalla kipeästi vuokraemäntänsä poikaan (Ben Aldridge). Suhde loppuu kuitenkin lyhyeen jälkimmäisen muuttaessa toiseen kaupunkiin.

Kun herra Slater kuolee neiti Potterin syöttämän ruoan aiheuttamaan sydänkohtaukseen, Nigel päättää pakata tavaransa ja muuttaa Lontooseen. Lähtiessään hän kiittää neiti Potteria ja kävelee sitten entisestä kodistaan ulos. Hän saapuu hotelliin, jonka kokki (Nigel Slater) tarjoaa hänelle töitä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Helena Bonham Carter  … Joan Potter  
 Oscar Kennedy  … Nigel Slater  
 Freddie Highmore  … Nigel Slater  
 Ken Stott  … herra Slater  
 Frasier Huckle  … Warrel  
 Victoria Hamilton  … äiti  
 Matthew McNulty  … Josh  
 Clare Higgins  … Mavis  
 Ben Aldridge  … Stuart  
 Selina Cadell  … Ruby  
 Sarah Middleton  … Beany  

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slaterin sisarpuolet Ann ja June Perrens ovat kritisoineet Toastia toteamalla, että heidän äitinsä Dorothy Perrens – elokuvassa nimellä ”Mrs. Potter” – oli virheellisesti esitetty viettelevänä siivoojana, joka usein käytti rivoa kieltä, ja että Slaterin isä – elokuvassa ”Alan” – oli myös esitetty negatiivisella tavalla, vaikkakin he myöntävät, että Tony ei erityisemmin pitänyt pojastaan. He myös sanovat, että vaikka Perrens oli hyvä kokki, hän ei koskaan tarjoillut sitruunamarenkipiirasta, ja että heidän isäpuolensa kuoli rasittavan tenniksen pelaamisen aiheuttamaan rintakipuun, eikä heidän äitinsä tahalliseen ylensyöttämiseen, kuten Toastissa esitetään. Slater ei ole vastannut kritiikkiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]