Koordinaatit: 50°49′N, 7°2′E

Niederkassel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niederkassel
Burg Lülsdorf
Burg Lülsdorf
vaakuna
vaakuna

Niederkassel

Koordinaatit: 50°49′N, 7°2′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Rhein-Sieg-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35,8 km²
Korkeus 55 m
Väkiluku (2019) 38 613[1]
 – Väestötiheys 1 079 as./km²
Postinumero 53859
Suuntanumero(t) 02208, 0228









Niederkasselin sijainti Rhein-Siegin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Niederkassel on kaupunki Rhein-Siegin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Kölnin ja Bonnin vaikutuspiirissä Reinin itärannalla sijaitseva Niederkassel syntyi 1960-luvun kuntaliitosten tuloksena.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niederkassel sijaitsee osavaltionsa lounaisosassa noin 15 kilometriä Kölnin keskustasta kaakkoon ja noin 10 kilometriä Bonnin keskustasta luoteeseen.[2] Pohjoisessa Niederkassel rajoittuu Kölniin, idässä Troisdorfiin, etelässä ja lännessä Reiniin. Reinin vastarannalla ovat Bonn, Bornheim (Rheinland) ja Wesseling. Reinin sivujoki Sieg yhtyy Reiniin Niederkasselin eteläisimmässä kolkassa.

Niederkassel koostuu seitsemästä kaupunginosasta. Kaupungin länsiosassa Reinin varrella on Bonnista Kölniin ulottuva asutustihentymä, johon kuuluvat kaupunginosat Mondorf, Rheidt, Niederkassel, Lülsdorf ja Ranzel. Niederkasselin itäosa on maaseutumaista. Siellä sijaitsevat Uckendorf ja Stockem, joka on muutaman kymmenen asukkaan maalaiskylä Stockemin järven koillispuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomalaiset linnoittivat Reinin länsirantaa ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua, ja joen itärannalle rakennettiin apulinnoja sillanpääasemia turvaamaan. Frankit syrjäyttivät roomalaiset alueen hallitsijoina 400-luvulla. Ensimmäinen asiakirjamaininta Niederkasselista on vuodelta 722 muodossa Cassele. Mondorf mainitaan ensi kerran vuonna 795 muodossa Munnendorp, Rheidt mainitaan vuonna 832 muodossa Reide, Stockem vuonna 1003, Ranzel 1128 ja Lülsdorf 1190-luvulla muodossa Lullestorp. Uckendorf ilmestyi aikakirjoihin 1100-luvulla muodossa Ockindorp.[3]

1400-luvulla kylistä tuli osa Bergin herttuakuntaa. Kolmikymmenvuotisessa sodassa Niederkasselin alueen kylät kärsivät tuhoja. Ranskalaiset yhtenäistivät Niederkasselin alueen hallintoa 1800-luvun alussa. Alue liitettiin Preussiin 1815, jolloin perustettiin Bürgermeisterei Niederkassel, joka vastasi nykyistä Niederkasselin aluetta. Alueen maalaiskunnat liitettiin toisiinsa elokuussa 1969. Kaupunkioikeudet Niederkassel sai 1981.[3]

Mondorfissa ja Rheidtissa oli juutalaisväestöä, joka kuljetettiin toisen maailmansodan aikana keskitysleireille murhattavaksi. Niederkasselin seutu menetti väestöä myös sotarintamalla ja pommituksissa.[3]

Niederkasselin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa keskiaikainen kirkko St. Matthäus ja 1878–1880 rakennettu uusgoottilainen kirkko St. Jakobus.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niederkasselissa on muun muassa kemianteollisuutta, koneenrakennusta ja rakennusalan yrityksiä.[4] Kaupungista on erinomaiset moottoritieyhteydet ja Reinin yli on vesiliikennettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 27.4.2020.
  2. Entfernung von Niederkassel nach_ Luftlinie.org. Viitattu 27.4.2020.
  3. a b c Zeittafel zur Geschichte und Entwicklung der Stadt Niederkassel Niederkassel.de. Stadt Niederkassel. Viitattu 27.4.2020. [vanhentunut linkki]
  4. Wirtschaft Niederkassel.de. Stadt Niederkassel. Viitattu 27.4.2020. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niederkassel.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Niederkassel