Koordinaatit: 50°46′N, 6°59′E

Bornheim (Rheinland)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bornheim (Rheinland)
Bornheimin linna
Bornheimin linna
vaakuna
vaakuna

Bornheim (Rheinland)

Koordinaatit: 50°46′N, 6°59′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Rhein-Sieg-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 82,7 km²
Korkeus 62 m
Väkiluku (2018) 48 326[1]
 – Väestötiheys 584 as./km²
Postinumero 53332
Suuntanumero(t) 02222, 02227, 02236

Bornheimin sijainti Rhein-Siegin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Bornheim (Rheinland) on kaupunki Rhein-Siegin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Kölnin ja Bonnin vaikutuspiirissä Reinin länsirannalla logistisesti edullisella paikalla sijaitseva Bornheim tunnetaan muun muassa parsastaan, jota kutsutaan nimellä Bornheimer Spargel.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herseler Werth

Bornheim sijaitsee osavaltionsa lounaisosassa noin 20 kilometriä Kölnin keskustasta etelään ja noin 10 kilometriä Bonnin keskustasta luoteeseen.[3] Pohjoisessa Bornheim rajoittuu Brühliin ja Wesselingiin, idässä Reiniin, etelässä Bonniin, Alfteriin ja Swisttaliin ja lännessä Weilerswistiin. Reinin vastarannalla on Niederkassel.

Bornheim koostuu neljästätoista kaupunginosasta, jotka muodostavat kaksi taajaan asuttua vyöhykettä. Läntisen vyöhykkeen kaupunginosia kutsutaan Vorgebirg-kyliksi, ja ne ovat osa Bonnista Brühlin kautta Kölniin ulottuvaa asutustihentymää. Itäisen vyöhykkeen kaupunginosia kutsutaan Reinin kyliksi, ja ne ovat osa Bonnista Wesselingin kautta Kölniin ulottuvaa Reinin varren asutustihentymää. Vorgebirg-kylien ja Reinin kylien välissä on pelto- ja metsämaata. Vorgebirg-kylien länsipuolella on niin ikään verraten laaja peltojen ja metsien alue.

Reinissä Bornheimin itäisimmässä osassa sijaitsee noin 15 hehtaarin laajuinen suojeltu saari Herseler Werth.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bornheimin alueelta on löydetty jälkiä asutuksesta ajalta noin 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Lisäksi on löydetty kahden esihistoriallisen pakolinnan raunioita. Rooman valtakunnan aikana rakennettu Eifelin akvedukti kulki nykyisen Bornheimin kautta, ja se on merkittävin kaupungin roomalaisraunioista. Roomalaisvalta päättyi frankkien herruuteen 300-luvulla. Ensimmäinen kirjallinen mainita Bornheimista on päivätty 2. elokuuta 945. Tuolloin kylä kuului kreivi Ehrenfriedin läänityksiin. Bornheimista tuli osa Kölnin valtapiiriä ja sitä alkoi hallita Bornheimin aatelissuku, josta haarautui myöhempinä aikoina useita Reinin alueella vaikuttaneita aatelissukuja.[5]

Nykymuotoinen Bornheim alkoi kehittyä ranskalaisvallan aikana 1794–1814. Tuolloin perustettiin hallintoyksiköt Hersel, Sechtem ja Waldorf, joihin kuului yhteensä 15 maalaiskuntaa. Hallintoyksiköt yhdistettiin 1930-luvulla. Vuonna 1969 Bornheim, Hersel ja Sechtem yhdistettiin Bornheimin kunnaksi, jota alettiin kutsua virallisesti kaupungiksi vuodesta 1981.[5]

Bornheimin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Schloss Bornheim 1730-luvulta ja uusgoottilainen kirkko St. Servatius 1860-luvulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bornheimissa on kuusi teollisuusaluetta. Talouden runkona ovat teollisuus, kaupankäynti, logistiikka ja palvelut.[6] Myös maatalous on merkittävä elinkeino, Bornheimin parsaa on tehty tunnetuksi muun muassa valitsemalla Brühl-Bornheimin parsakuningatar eli Brühl-Bornheimer Spargelkönigin. Ensimmäinen parsakuningatar oli Andrea Palm vuonna 2011.[7]

Kölnin ja Bonnin välinen päärata Rheinuferbahn kulkee Reinin vartta Bornheimin itäisten osien kautta. Toinen rata, Rhein-Wupper-Bahn, kulkee läntisten osien kautta. Bonnin ja Kölnin yhdistävä 20-kilometrinen moottoritie BAB 555 kulkee Bornheimin halki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 19.4.2020.
  2. Bornheimer Spargel Bornheim.de. Stadt Bornheim. Viitattu 26.4.2020.
  3. Entfernung von Bornheim nach_ Luftlinie.org. Viitattu 19.4.2020.
  4. Naturschutzgebiet Herseler Werth (SU-031) Naturschutzgebiete und Nationalpark Eifel in NRW. Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (LANUV NRW). Viitattu 26.4.2020.
  5. a b Bornheims Geschichte - wechselvoll und spannend Bornheim.de. Stadt Bornheim. Viitattu 19.4.2020.
  6. Gewerbegebiete Bornheim.de. Stadt Bornheim. Viitattu 26.4.2020.
  7. Spargelkönigin Bornheim.de. Stadt Bornheim. Arkistoitu 30.9.2020. Viitattu 26.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bornheim (Rheinland).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Bornheim (Rheinland)