Nicola Yoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nicola Yoon
Henkilötiedot
Syntynyt1972
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Kirjailija
Esikoisteos Everything, Everything, 2015
Pääteokset The Sun Is also a Star, 2016
Aiheesta muualla
www.nicolayoon.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Nicola Yoon (s. 1972 Rio de Janeiro) on jamaikalais-yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hän asuu nykyisin Los Angelesissa miehensä kanssa, joka oli suunnitellut hänen kirjojensa kuvituksia. [1][2]

Hänellä on sähkötekniikan korkeakoulututkinto Cornellin yliopistosta. Opiskeluihin kuului luovan kirjoittamisen valinnainen aine, joka sai Yoonin "koukkuun kirjallisesti".[3]

Yoon työskenteli 20 vuotta ohjelmoijana ennen ensimmäisen kirjansa julkaisemista. Hän sai inspiraation kirjoittaa debyyttiteoksensa Everything, Everything, kun hänen Biracial-tyttärensä oli syntynyt. [3] Vauvan suojeleminen vaaroilta antoi hänelle ajatuksen kirjoittaa tarina 17-vuotiaasta tytöstä, joka myös tarvitsi suojaa. Kirjan kirjoittaminen kesti Yoonilta kolme vuotta, kun hän samalla työskenteli kokopäiväisesti alkuperäisessä ammatissaan ja kasvatti tytärtään. [3] Hänen miehensä, Korean amerikkalainen graafinen suunnittelija David Yoon teki teoksen kuvituksen.

Everything, Everything julkaistiin syyskuussa 2015. Se pysyi Yhdysvalloissa 40 viikkoa New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla. Kirjaan pohjautuva elokuva on saman niminen ja sen pääosissa ovat Amandla Stenberg ja Nick Robinson. Filmin Kaikki kaikessa ensi-ilta oli toukokuussa 2017.

Yoonin toinen kirja The Sun Is also a Star julkaistiin marraskuussa 2016 ja saavutti New Yorkin Timesin bestsellereiden listalla kärkisijan. Se oli vuoden 2016 kansallisen kirjapalkinnon finalisti ja pääsi The New York Times Book Review -luetteloon vuoden 2016 merkittävien lastenkirjojen luetteloon. Lisäksi se oli Entertainment Weeklyn vuoden 2016 kymmenen parhaan kirjan joukossa. The Sun Is also a Star oli Amelia Elizabeth Walden -palkinnon finalistina vuonna 2017. Joulukuussa 2016 ilmoitettiin, että Warner Brothers ja MGM ovat hankkineet teoksen elokuvaoikeudet. Ry Russo-Youngin ohjaama elokuva, jonka pääosissa ovat Yara Shahidi ja Charles Melton, tuli ensi-iltaan 17. toukokuuta 2019.

  1. Autor Nicola Yoon[vanhentunut linkki]. Dressler-verlag.de. Viitattu 21.4.2020.
  2. Bio (Arkistoitu – Internet Archive). Nicola Yoonin kotisivu. Viitattu 21.4.2020.
  3. a b c Nicola Yoon Wrote 'Everything, Everything' So Her Daughter Could See Herself Reflected On The Page. Bustle.com 19.5.2017. Viitattu 21.4.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]