Nevado del Ruiz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nevado del Ruiz

Nevado del Ruiz heinäkuussa 2007.

Tyyppi
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
5 389 m
Prominenssi
2 035 mView and modify data on Wikidata
Ikä
Purkautunut viimeksi
Ensimmäinen nousu huipulle
Kartta
Koordinaatit

Nevado del Ruiz on 5 389 m korkea kerrostulivuori Kolumbian Andeilla, noin 129 km Bogotásta länteen Toliman departementissa. Vuori on tunnettu purkautumisestaan vuonna 1985, jolloin se tuhosi Armeron kaupungin. Sama kaupunki on tuhoutunut myös vuosina 1595 ja 1845 Nevado del Ruizin purkauksessa. Vuori on osa Los Nevadosin kansallispuistoa.

Vuoden 1985 purkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 1984 Nevado del Ruiz alkoi syöstä ulos höyryä ja aiheutti pieniä räjähdyksiä. Syyskuussa 1985 purkaus aiheutti liejuvirran, joka virtasi Azufradolaaksoa pitkin vuoren koillisrinteellä. Tilannetta tutkineet geologit huolestuivat ja varoittivat lokakuussa 1985 Kolumbian hallitusta mahdollisesta paljon suuremmasta liejuvirrasta, joka olisi tiheään asutulla seudulla tuhoisa. Varoitukseen ei kuitenkaan kiinnitetty paljoakaan huomiota. Viralliset julkilausumat vakuuttivat alueen väestölle, että mitään vaaraa ei ole.

Armeron kaupunkia mudan peitossa.

Iltapäivällä 13. marraskuuta 1985 tulivuori alkoi syöstä tuhkaryöppyjä ilmaan. Noin kello yhdeksän illalla alkoi pääpurkaus ja kolmen tunnin ajan purkauskanavasta syöksyi kuumaa tuhkaa peittäen alleen huipun lumen ja jään. Kuuman tuhkapeitteen alla lumi ja jää alkoivat sulaa. Sulamisvesi valui alas jokilaaksossa vuoren pohjoispuolella ja virtaan sekoittui ilmasta satavaa tuhkaa, jolloin se muuttui liejuksi. Liejuvirta eli lahar virtasi voimakkaasti alas kiemurtelevaa kanjonia kohti Armeron kaupunkia kiskoen matkallaan puut ja kivet sijoiltaan. Musta lieju irtautui voimalla kanjonista ja levisi neljän metrin paksuiseksi patjaksi. Virtaa seurasi uusia liejuaaltoja. Liejuvyöryn virtaaman on arvioitu vastaavan viidennestä Amazonjoen virtaamasta. Laharin tielle osuneet ihmiset ja rakennukset hautautuivat liejuun ja kulkeutuivat virran mukana. Kaiken kaikkiaan lieju tappoi Armerossa noin 23 000 ihmistä, 90 % kaupungin väestöstä. (katso myös: Omayra Sánchez)

Kun toinen lähellä oleva tulivuori, Nevado del Huila purkautui huhtikuussa 2008, tuhansia ihmisiä evakuoitiin alueelta, koska tutkijat pelkäsivät, että purkauksesta voisi tulla "toinen Nevado del Ruiz".

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulivuori alkoi syöstä ilmaan savua vuoden 2012 kesäkuun alussa. Muutamaa tuhatta vuoren lähistöllä asuvaa ihmistä kehotettiin poistumaan kodeistaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dougal dixon: Luonnonvoimien armoilla, Valitut Palat. ISBN: 91-584-274-3, 2007.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuhansia evakuoidaan tulivuoren purkautumisen takia Kolumbiassa 1.7.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]