Omayra Sánchez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank Fournier’n World Press Photo -palkinnon voittanut kuva Omayra Sánchezista loukussa raunioiden alla.

Omayra Sánchez (28. elokuuta 197216. marraskuuta 1985) oli kolumbialainen tyttö, joka kuoli 13. marraskuuta 1985 Armerossa, Kolumbiassa sattuneessa Nevado del Ruiz -tulivuoren purkauksessa. Purkausta seuranneen mutavyöryn seurauksena Sánchez jumiutui jaloistaan kiinni kotitalonsa raunioihin. Pelastustyöntekijät eivät ilman asianmukaista pelastuskalustoa onnistuneet ajoissa irrottamaan kaulaansa myöden vedessä ollutta tyttöä. 13-vuotiaana kuollut Sánchez ehti taistella maailman median edessä noin 60 tuntia (kolme yötä ja kaksi päivää) kehittyvää kuoliota ja hypotermiaa vastaan.

Sánchezin äiti ja veli selvisivät vyörystä, mutta hänen isänsä ja tätinsä kuolivat. Tädin ruumis oli osittain kietoutunut tytön jalkoihin, ja pelastajat yrittivät tuloksetta nostaa ruumiin mudasta, jotta tytön pelastaminen olisi helpottunut.[1]

Ranskalainen valokuvaaja Frank Fournier otti Sánchezista kuvan muutamaa tuntia ennen tämän kuolemaa. Kuva julkaistiin ensimmäiseksi Paris Match -lehdessä. Jotkut kritisoivat valokuvaajaa, mutta Fournier uskoi kuvan auttaneen keräämään avustuksia ympäri maailmaa ja tuoneen esille Kolumbian hallinnon vastuuttomuuden. Tiedemiehet olivat ennustaneet katastrofin laajuuden, mutta alueella ei ollut evakuointisuunnitelmia. Pelastustöihin vaikutti myös se, että maan armeija oli keskitetty pääkaupunkiin Bogotáan, jossa viikkoa aiemmin M-19-sissiryhmä oli hyökännyt oikeustaloon. Kuva sai vuoden 1986 World Press Photo -palkinnon.[2][3]

Kirjailija Isabel Allenden novelli ”De barro estamos hechos” (suom. Savesta meidät on luotu) pohjautuu Omayran tarinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Trapped girl, 13, dies The New York Times. 17.11.1985. Viitattu 23.10.2022. (englanniksi)
  2. Picture power: Tragedy of Omayra Sanchez BBC News. 30.9.2005. (englanniksi)
  3. Colombia’s president apologizes ​for deadly 1985 army raid on supreme ​court the Guardian. 6.11.2015. Viitattu 9.7.2018. (englanniksi)