Neukölln (kaupunginosa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neuköllnin kaupunginosan sijainti Neuköllnin hallintoalueella (iso kuva) ja Neuköllnin hallintoalueen sijainti Berliinissä (pieni kuva)

Neukölln on yksi Berliinin kaupunginosista (saks. Ortsteil). Se sijaitsee samannimisella hallintoalueella (Bezirk). Vuoden 2011 lopussa Neuköllnin kaupunginosassa oli 158 429 asukasta.[1] Kaupunginosan pinta-ala on 11,7 km² ja väestötiheys 13 541 asukasta/km². Keskiajalle juurensa johtava Neukölln oli itsenäinen kaupunki vuoteen 1920 asti. Vuoteen 1912 asti sen nimi oli Rixdorf.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuköllnin kaupunginosan kartta

Ensimmäinen maininta paikasta on vuodelta 1360, jolloin kylää kutsuttiin Richardsdorfiksi ja sen omisti Johanniittain ritarikunta. Sen vuoksi nykyisen alueen vaakunassa on Johanniittojen risti.

Vuonna 1737 Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I antoi böömiläisten herrnhutilaisten muuttaa alueelle, jota sittemmin alettiin kutsua nimellä Rixdorf. He rakensivat omat kirkkonsa ja talonsa kylän keskustaan Berliiniin vievän tien varrelle, jota nykyisin kutsutaan Richardstrasseksi. Uusi kylä sai oman perustuslain vuonna 1797.

Kun kylän molemmat osat yhdistettiin vuonna 1874, kylässä asui 8 000 ihmistä. Asukasluku kasvoi 15 000:een seuraavana vuonna.

1. toukokuuta 1899 alue, joka oli silloin Preussin suurin kylä, tuli itsenäiseksi kaupungiksi ja otti nykyisen nimensä käyttöön vuonna 1912. Sen itsenäisyys päättyi vuonna 1920, kun se liitettiin Berliiniin. Kylmän sodan aikana vuodesta 1945 vuoteen 1990 Neukölln kuului Länsi-Berliinin Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeeseen.

Neuköllnin vanhin säilynyt osa tunnetaan nykyään nimellä Böhmisch-Rixdorf.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neukölln on kaupungin maahanmuuttajavaltaisimpia alueita.[2]

Neukölln musiikissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Bowien vuonna 1977 ilmestyneellä ”Heroes”-levyllä on instrumentaalinen kappale nimeltä ”Neuköln”. Miss Kittinin ensimmäisen sooloalbumin I Com viimeinen kappale on nimeltään ”Neukölln 2”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.