Neron sirkus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neron sirkus. Havainnekuva, Pietro Santi Bartolin litografia, 1699.

Neron sirkus (circus) oli kehänmuotoon rakennettu näytösareena antiikin Roomassa, sen pituus oli 540 metriä ja leveys noin 100 metriä. Se sijaitsi alueella, missä nykyään sijaitsee Vatikaanin Pyhän Pietarin basilika. Muinainen sirkusrakennus ohitti nykyisen basilikan vasemmalta puolelta ja jatkui lähes Tiber-joen rannalle saakka. Carceres, hevosvaljakoille avattu portti kilpailun alussa sijaitsi kohdassa, jossa oli Pius XI:n aukio ja josta Via del Sant'Uffizio alkaa. Kun sen sijaan kehän kurvialue sijaitsi noin kymmenen metriä Pyhän Pietarin basilikan apsiksesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Caligula aloitti sirkuksen rakennustyöt, jotka keisari Nero saattoi loppuun. Sirkus oli rakennettu Agrippina Maioren huvila-alueen sisään, minkä Nero peri Caligulan äidin kuoltua.

Neron yksityisessä sirkuksessa järjestettiin hevosvaljakko-kilpailuja, jotka olivat hyvin suosittuja Roomassa. Yleensä kilpa-ajoihin osallistuivat ainoastaan keisarin sisäpiiriläiset hovista, mutta joskus Nero salli myös tavallisten kansalaisten saapua katsomoon seuraamaan kilpailuja. Todennäköisesti sirkuksen katsomossa oli istumapaikkoja enintään noin 20 000 katsojalle.

Sirkus hylättiin toisen vuosisadan puolivälissä ja alue hyväksyttiin nekropoli -alueeksi, joka jaettiin osiin ja luovutettiin yksityishenkilöille hautojen rakennuspaikaksi. Näyttää siltä, että vielä vuonna 1450 monia sirkusrakennuksen jäännöksiä oli edelleenkin olemassa. Kuitenkin ne tuhottiin lopullisesti, kun paikalle rakennettiin uusi Vatikaanin basilika.

Sirkuksen keskiosaan oli sijoitettu obeliski, jonka keisari Caligula oli hankkinut Egyptin Heliopoliista, missä se oli ollut Forum Julii -alueella. Obeliski pysyi alkuperäisellä paikallaan aina siihen asti, kunnes paavi Sixtus V siirrätti sen vuonna 1586 Pietarinaukion keskustaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]