Nelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelma
Nelma
Nelma
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Lohikalat Salmoniformes
Heimo: Lohet Salmonidae
Alaheimo: Coregoninae
Suku: Stenodus
Richardson, 1836
Laji: leucichthys
Kaksiosainen nimi

Stenodus leucichthys
(Güldenstädt, 1772)

Alalajit
 • Stenodus leucichthys leucichthys
 • Stenodus leucichtys nelma
Katso myös

  Nelma Wikispeciesissä
  Nelma Commonsissa

Nelma (Stenodus leucichthys) on suurikokoinen, siikojen alaheimoon (Coregoninae) kuuluva lohikala.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelma on suurisuinen kala, jolla on ulostyöntyvä alaleuka. Selkäevä on korkea ja terävä. Kala on hopeanhohtoinen ja päältä vihreän, sinisen tai ruskean sävyinen. Aikuiset nelmat voivat painaa 14–25 kg ja kasvaa yli metrin pituiseksi. Kalan liha on vaaleaa, makeaa ja hieman öljyistä.

Alalajit ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelmalla on kaksi erillistä levinneisyysaluetta, joiden kalat on perinteisesti luokiteltu eri alalajeiksi,[2] mutta joita viime aikoina on käsitelty myös erillisinä lajeina.[1][3][4][5]

 • Stenodus leucichtys nelma (tai Stenodus nelma) on pohjoisen päälevinneisyysalueen (ala)laji, joka elää Pohjois-Amerikan ja Euraasian Jäämereen laskevissa vesissä. Euroopassa nelma esiintyy muun muassa Petšoran, Vienanjoen ja Onegan vesistöissä.
 • Stenodus leucichthys leucichthys on muista esiintymistä eristynyt alalaji, joka on elänyt Kaspianmeren pohjoisosassa ja siihen laskevissa joissa: Volgassa, Terekissä ja Uraljoessa. Vesistöjen rakentamisen takia kalat eivät enää pääse nousemaan kutupaikoilleen, eikä alalaji siis lisäänny itsenäisesti. Se katsotaan ”luonnosta hävinneeksi”.[3] Kantaa kuitenkin ylläpidetään istuttamalla kalankasvattamoissa kasvaneita poikasia. Toisaalta Volgan yläjuoksulle on istutettu myös arktisen alalajin kaloja.

Elintavat ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori nelma syö ensin planktonia ja siirtyy sitten saalistamaan pikkukalaa. Nelma elää niin järvissä, joissa kuin jokisuiden murtovesissä. Se on vaelluskala, joka voi vaeltaa 1 500 km kutupaikalleen, Volgassa jopa 3 000 km. Sukukypsien, yli 5–8-vuotiaiden kalojen kutuvaellus ylävirtaan alkaa jäiden lähtiessä. Kudun jälkeen kalat palaavat alavirtaan, ja ilmeisesti kutevat uudelleen vasta kahden tai useamman vuoden kuluttua.[5]

Viljelykala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös arktisen (ala)lajin nelmaa on pitkään kasvatettu laitoksissa Venäjällä, aluksi luontoon istutettavaksi. Suomessa on 2010-luvulla aloitettu nelman kalanviljelykasvatustutkimus, joka tähtää kokonaan viljelylaitoksissa kasvatettavan ruokakalan tuottamiseen. Emokalat kokeisiin on tuotu Vologdan alueelta Vienanjoen vesistön Kubinskojejärven viljelykannasta.[6] Syksyllä 2016 kasvatuskokeilun kerrottiin edenneen siihen mennessä hyvin. Ensimmäinen Suomessa kasvatettu nelmojen emokalasukupolvi oli jo saatu tuotettua.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Freyhof, J. & Kottelat, M.: Stenodus leucichthys IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.8.2013. (englanniksi)
 2. E. S. Belyaeva: Stenodus leucichthys leucichthys caspianenvironment.org
 3. a b Freyhof, J. & Kottelat, M.: Stenodus leucichthys IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2008. IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 22.08.2013. (englanniksi)
 4. Stenodus nelma (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
 5. a b Stenodus leucichthys (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
 6. Petri Heinimaa (2011) UNELMA - uusi viljelylaji nelmasta (Arkistoitu – Internet Archive) rktl.fi
 7. Arvo Vuorela: Uusi arvokala Suomen kalamarkkinoille – Nelmasta toivotaan tuontilohen korvaajaa 26.9.2016. yle.fi. Viitattu 26.9.2016.