Neljäs valtiomahti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Neljäs valtiomahti on tarkoittanut alkujaan lehdistöä, mutta joukkotiedotusvälineiden sähköistyessä sillä voidaan tarkoittaa myös muuta mediaa. Montesquieun vallan kolmijako-opissa ensimmäinen valtiomahti on poliittinen päätösvalta, valtiopäivälaitos (Suomessa eduskunta), toinen hallinnollinen toimeenpanovalta (Suomessa valtioneuvosto) ja kolmas näitä molempia valvova tuomiovaltaa käyttävä oikeuslaitos.

Suomalainen vastine on vakiintunut vasta demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen aikana, jolloin kolme ensimmäistä valtiomahtia ovat pohjautuneet vallan kolmijako-oppiin. Alun perin ilmaus viittasi nimenomaan säätyihin, joille valta oli jakautunut. Siksi ilmausta on käytetty joskus myös tarkoitettaessa säädyttömiä tai myöhemmin proletariaattia, josta on käytetty myös nimitystä neljäs sääty.

Lehdistö ja myös muu media vaikuttaa neljännen valtiomahdin tavoin valtiopäivälaitoksen päätöksentekoon, yleiseen käsitykseen hallituksen toimien onnistumisesta sekä yleiseen mielipiteeseen oikeuslaitoksen antamista tuomioista.

Neljännen valtiomahdin piirissä olevista toimijoista merkittävimpiä ovat poliittiset toimittajat, uutisia valikoivat uutispäälliköt sekä taloustoimittajat, jotka muodostavat käsitykset poliittisen päätöksenteon vaikutusmahdollisuuksista aineelliseen ympäristöön.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]