Nextstep

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta NeXTStep)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NeXTSTEP
Kehittäjä NeXT
Ohjelmointikielet Objective-C
Julkaistu 1989
Viimeisin vakaa versio 3.3 (1995)
Ytimen tyyppi Mikroydin
Suoritintuki Motorola 68000 -sarja, x86, SPARC, PA-RISC
Käyttöliittymä Display PostScript
Lisenssi kaupallinen
NeXTstation-työasemaa myytiin 1990–1993 Motorola 68040 25 MHz ja 33 MHz malleina. Siihen sai myös värillisen 17-tuumaisen MegaPixel-näytön.
graafinen Nethack-peli Nextstep-alustalla

Nextstep (tyyliteltynä NeXTSTEP) on oliopohjainen, moniajoa tukeva käyttöjärjestelmä, jota NeXT kehitti NeXT-tietokoneilleen. Käyttöjärjestelmän nimi kirjoitettiin vaihtelevasti NeXTStep ja NeXTSTEP. Nextstep 1.0 julkaistiin 18. elokuuta 1989, ja viimeisin julkaisu, versio 3.3, julkaistiin vuoden 1995 alussa.

Nextstep toimi aluksi NeXTin Motorola 68000 -sarjan muistinsuojausta tukeviin suorittimiin (68030, 68040) perustuvilla NeXT-koneilla (NeXTstation ja NeXTcube). NeXT-koneet mahdollistivat kehittynyttä äänen ja musiikin käsittelyä Motorola 56000-sarjan DSP:n avulla.

Perustaltaan se oli Mach-ytimeen ja BSD Unixin työkaluihin perustuva, mutta käytti graafisena käyttöliittymänään omaa Display PostScriptiin ja oliopohjaisiin kirjastoihin perustuvaa ratkaisuaan.[1][2][3]

Sovellusohjelmien pääasiallinen ohjelmointikieli oli Objective-C.[2]

Myöhemmin käyttöjärjestelmä siirrettiin myös x86, SPARC ja PA-RISC -suorittimille.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen verkkoselain, WorldWideWeb, kehitettiin Nextstep-alustalla. Jotkut nykyisistä selaimista löytyvät ominaisuudet ja pikanäppäimet kuuluivat alun perin Nextstepiin ja HTML 1.0:n ulkoasua määrittävät elementit perustuivat sen käyttöliittymän tekstikomponentin ominaisuuksiin. Tim Berners-Leen NeXT-työasema oli myös maailman ensimmäinen web-palvelin.

id Softwaren tietokonepelit Doom ja Quake kehitettiin alun perin Nextstep 3.3:lla. Niiden kenttäeditorit DoomEd ja QuakeEd ohjelmoitiin Objective-C:lla.[4] Muita NeXT-alustalta lähtöisin olevia ohjelmia ovat Macromedia FreeHand ja Mathematican ensimmäiset graafiset versiot.

OpenStep[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nextstep 3.2:n julkaisun aikoihin 1993 NeXT liittoutui Sun Microsystemsin kanssa kehittämään OpenStepin, josta poistettiin sidonnaisuus NeXT-alustaan ja se standardoitiin ja siirrettiin Solarikselle ja Windows NT -alustalle. Tuote olisi toiminut yhteisenä rajapintana ja käyttöliittymänä näillä alustoilla. Myöhemmin Sun keskittyi kuitenkin kehittämäänsä Java-alustaan. 4. helmikuuta 1997 Apple Computer osti NeXTin 427 miljoonalla dollarilla ja kehitti Nextstepistä Rhapsody-projektissa Mac OS X:n perustan.

Nextstepin käyttöliittymä inspiroi myös Linux-käyttäjiä ja sen ulkonäköä matkittiin Afterstep ja Window Maker -ikkunanhallintaohjelmissa. OpenStep-standardista on tehty myös avoimen lähdekoodin toteutus GNUstep-projektissa, joka sai alkunsa erään ohjelman siirtämisestä Nextstepistä Unixille. GNUstep toteuttaa myös jotain Applen Cocoa-rajapinnan laajennuksista standardiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Short History of NeXT simson.net. Viitattu 2.2.2017.
  2. a b Hormby, Tom: Full Circle: A Brief History of NeXT lowendmac.com. Viitattu 2.2.2017.
  3. Chris Foresman: The legacy of NeXT lives on in OS X 19.12.2012. Ars Technica. Viitattu 12.9.2019. (englanniksi)
  4. Apple-NeXT Merger Birthday! John Romero, rome.ro. Arkistoitu 5.5.2007. Viitattu 17.04.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nextstep.