Ndonga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ndonga on bantukieliin kuuluvan oshivambon kielen murre, jota puhutaan Namibian Ambomaalla ja Angolan eteläosassa. Puhujia sillä on noin 690 000. Ensimmäisen ndongankielisen kirjan, ABD Moshindonga: omukanda uatango koshindonga ua piangoa, kirjoitti lähetystyöntekijä Pietari Kurvinen vuonna 1876.[1] Suomalainen lähetyssaarnaaja Martti Rautanen loi ndongalle kirjakielen ja käänsi sille osan Raamattua. Ndongan kielelle oppikirjoja laati August Pettinen, joka oli Ambomaalla lähetystyössä vuodesta 1887 alkaen parikymmentä vuotta[2].

Kielinäyte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Aantu ayehe oya valwa ye na emanguluko noye na ondilo yi thike pamwe osho wo uuthemba. Oye na omaipulo goondunge neiuvo onkene naa kalathane mombepo yuumwainathana»

Suomeksi:
»Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.»

(YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 1. artikla) [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ethnologue.com
  • Peltola, Matti: Sata vuotta suomalaista lähetystyötä 1859–1959 II. Suomen lähetysseuran Afrikan työn historia. Suomen lähetysseura, Helsinki, 1958.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sata vuotta suomalaista lähetystyötä 1859–1959 II, s. 74
  2. Otavan Iso tietosanakirja, Otava 1967, osa 6, palsta 1176
  3. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusvaltuutetun toimisto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.