National Lampoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

National Lampoon (suom. kansallinen pilkkakirjoitus) on yhdysvaltalainen vuosina 1970–1998 julkaistu huumorilehti ja sen pohjalta syntynyt mediatuotantoyhtiö. Se syntyi alun perin aiemmasta Harvardin yliopiston Harvard Lampoon -huumorilehdestä. Lehden perustivat Doug Kenney, Henry Beard ja Robert K Hoffman[1].

Elokuvan Delta-jengi (1978) menestyksen myötä National Lampoon alkoi panostaa yhä enemmän elokuvatuotantoon. Syntyivät muun muassa Chevy Chasen pääosien varaan tukeutuva perhelomakomedia Faijalla hommat hanskassa (1983) ja sen monet jatko-osat kuten Mieletön kesis (1985) ja Joulupuu on kärvennetty (1989).[2] Lehden ja elokuvien lisäksi National Lampoon julkaisi kirjoja ja äänilevyjä ja teki myös radio- ja teatterituotantoja. Chevy Chasen sekä Delta-jengin pääosanäyttelijä John Belushin ohella National Lampoonin projekteihin ovat vuosien varrella osallistuneet muiden muassa Billy Crystal, Gilda Radner, Harold Ramis, Christopher Guest, Al Jean, P. J. O’Rourke, Boris Vallejo, Richard Belzer ja Bill Murray.

Elokuvien paremman joskin vaihtelevan menestyksen vastapainona alkuperäinen huumorilehti alkoi vähitellen menettää suosiotaan. Viimeinen säännöllinen numero ilmestyi toukokuussa 1992, ja siitä lähtien lehti ilmestyi vain kirjana kerran vuodessa. Vuonna 1990 National Lampoonin osti Los Angelesissa toiminut J2 Communications, jonka omisti entinen Disney-johtaja James P. Jimirro. Hän oli kiinnostunut lähinnä yhtiön omistamista elokuvaoikeuksista.[2][3] Vuosituhannen vaihteesta lähtien National Lampoon on toiminut National Lampoon, Inc. -nimisenä komedian ja viihteen tuotantoyhtiönä, johdossa Daniel S. Laikin.[4]

National Lampoon -elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

National Lampoonin perhelomaelokuvissa käytetty auto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kennedy, Randy: Robert K. Hoffman, 59, National Lampoon Founder, Is Dead, The New York Times 22.8.2006. Viitattu 18.7.2016.
  2. a b National Lampoon (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  3. Carmody, Deirdre: New Image Is Sought By Lampoon, The New York Times 5.12.1990. Viitattu 18.7.2016.
  4. Newman, Andrew Adam: National Lampoon Stakes Revival on Making Own Films, The New York Times 25.6.2007. Viitattu 18.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stein, Ellin: That’s Not Funny, That’s Sick: The National Lampoon and the Comedy Insurgents Who Captured the Mainstream. W.W. Norton, 2013.