Nathanael West

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nathanael West (17. lokakuuta 1903lähde? New York, New York, Yhdysvallat[1]22. joulukuutalähde? 1940 El Centro, Kalifornia, Yhdysvallat[1]), alkuperäiseltä nimeltään Nathan von Wallenstein Weinstein, oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän julkaisi neljän romaanin,[1] lisäksi muun muassa novelleja ja näytelmiälähde? ja kirjoitti 1930-luvulla Hollywoodissa elokuvakäsikirjoituksia[1].

Westin vanhemmat olivat Liettuan juutalaisia, ja hänen äidinkielensä oli saksa. Lapsuudessaan ja nuoruudessaan West ei ollut juuri kiinnostunut koulusta ja opiskelusta mutta luki paljon. Hän yritti opiskelua eri oppilaitoksissa, mutta heikolla menestyksellä. Hän opiskeli Brownin yliopistossa ja matkusti opintojen päätyttyä Pariisiin, mutta oleskelu jäi vain kolmen kuukauden mittaiseksi, sillä hänen vanhempansa, jotka olivat tukeneet häntä taloudellisesti, ajautuivat 1920-luvun lopussa talousvaikeuksiin. West palasi syntymäkaupunkiinsa New Yorkiin, missä hän sai yöportieerin paikan Hotel Kenmore Hallista. Yötyö oli onnenpotku kirjailijanuran kannalta. Saadakseen aikansa kulumaan hiljaisina öinä West ryhtyi kirjoittamaan. Hän oli kirjoittanut läpi nuoruutensa, mutta aikaa ei ollut tarpeeksi. Ensimmäinen teos Balso Snellin unielämä ilmestyi vuonna 1931.

West kuoli 37-vuotiaana liikenneonnettomuudessa Kaliforniassa 22. joulukuuta 1940.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iisi miljoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westin romaani Iisi miljoona on amerikkalainen vastine sellaisten eurooppalaisten kirjailijoiden kuin Swiftin ja Bulgakovin parhaille satiireille. Teos repii rikki amerikkalaisen uskon siihen, että ryysyistä pääsee rikkauksiin olemalla oman onnensa seppä.

Teos kuvaa päähenkilönsä Lemuel Pitkinin yrityksestä menestyä ja ansaita rahaa äitinsä velkojen maksuun. Lemuel lähtee Uuden-Englannin syrjäseuduilta New Yorkiin ja kohtaa huijareita. Pian hän onkin vankilassa ja menettää tarinan edetessä hampaansa, toisen silmänsä, toisen peukalonsa ja toisen jalkansa. Lopulta monien yllättävien vaiheiden jälkeen kuollut Lemuel on noussut fasistidiktatuuriin ajautuneen Yhdysvaltojen myyttiseksi marttyyriksi.

Iisi miljoona on täynnä kummallisia henkilöitä ja juonenkäänteitä. Hiukan ennen kuolemaansa West myi teoksen elokuvaoikeudet kymmenellä tuhannella dollarilla Hollywoodiin. Sen filmatisoinnista ei koskaan tullut mitään, sillä se rikkoi kaikilta osin tuolloin vallinnutta ”Haysin ohjeistoa” vastaan. Hays Code oli elokuvantekijöitä sitonut eettinen ohjeistus.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Westin neljä romaania on suomennettu:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”West, Nathanael”, Otavan kirjallisuustieto, s. 840. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]