Nahabino

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nahabino
(Нахабино)
lippu
lippu
Moskovan alue Venäjällä, alla taajaman sijainti alueella
Moskovan alue Venäjällä, alla taajaman sijainti alueella

Nahabino

Koordinaatit: 55.8387°N, 37.1843°E

Valtio Venäjä
Subjekti Moskovan alue
Piiri Krasnogorskin piiri
Väkiluku (2010)  ([1]) 36 456

Nahabino (Наха́бино) on kaupunkityyppinen taajama Krasnogorskin piirissä Moskovan alueella. Asemansa Nahabino sai 1942. Siellä asui vuonna 2010 yhteensä 36 456 henkeä eli paikkakunta oli Moskovan alueen suurin kaupunkimainen taajama. Koko Nahabino kaupunkikunnassa asui 37 213 henkeä.[1] Alueella on peltoja ja kosteita kangasmetsiä, missä kasvaa mäntyjä ja koivuja.

Nahabinon taajaman Novyi gorodok aluetta

Nahabino sijaitsee Volokolamskin valtatien varrella 34 kilometrin päässä Moskovasta länteen. Tämä on osa Venäjän Moskovasta lähtevää valtatietä M8. Moskovan metron Nahabinoa lähin asema on Tušinskaja.lähde?

Vuoden 2005 hallinnollisessa uudistuksessa muodostettiin Nahabinon rinnalle hallinnolliset taajamakylät, Željabino (Желябино), Kozino (Козино) ja Nefeldjevo (Нефедьево), joiden pinta-ala yhteensä on 55,71 neliökilometriä. 4. syyskuuta 2005 järjestettiin ensimmäiset vaalit, joissa valittiin hallinnon johtajaksi Aleksandr Afanasevitš (Александр Афанасьевич) sekä paikallishallinnon valtuusto.

Alue kehittyy voimakkaasti taajamana ja sinne rakennetaan uusia asuinkerrostaloja, myös puisia pientaloja. Seutu on venäläisittäin rauhallista, ja siellä on jo Neuvostoliiton aikana ollut virkistykseen liittyviä toimintoja samoin kuin myös rautateiden ja puolustushallinnon tiloja.

Volokolamskin valtatien pohjoispuolella Željabinon (Желябино) itäpuolella sijaitsee Venäjän federaation ulkoasiainministeriön diplomaattikunnan palveluhallinnon rakennusosaston rakennuttama Le Méridien Moscow Country Club, Venäjän ensimmäinen virallinen, kansainväliset vaatimukset täyttävä golf-kenttä, jonka eteläpuolella on Honkarakenteen loistohirsitaloalue.

Volokolamskin valtatien pohjoispuolella Nahabinon keskustan lähellä on 1948 perustettu hallintoalan opisto, joka 1990-luvulla alkoi järjestämään myös ympäristöalan kursseja. Opiston majoitustiloja tarjotaan Moskovan alueen virkistyskäyttöön.[2]

Volokolamskin valtatien eteläpuolella sijaitsevat rautatievarikko, rautatieasema sekä puolustushallinnon tehtaat ja alueet.

Nahabinon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiassa Nahabinosta kylänä on mainintoja vuodelta 1482, jolloin se kuului pajarille. Kylä myytiin 1534 luostarille.

Vuonna 1933 Nahabinossa laukaistiin ensimmäisiä neuvostoliittolaisia raketteja - GIRD-9 ja GIRD-X. 1930-luvun lopulla Nahabinossa kuvattiin kuuluisa Arkadi Gaidarin teokseen perustuva elokuva Timur i ego komanda, joka valmistui esitettäväksi vuonna 1940. Elokuvassa näyttelivät Timurin ryhmän venäläiset pioneerinuoret. 2000-luvulla Nahabinossa kuvattiin televisiosarja Soldaty.lähde?

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nahabinossa on huonekalutuotantoa, rautatievarikko, Venäjän federaation puolustusministeriön 15. tieteellis-tekninen keskusinsituutti, pioneerijoukkojen 542. tehdas ja 175. puunjalostusyhtymä, leikkikalutehdas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Venäjän federaation tilastovirasto), www.gks.ru: Vserossijskaja perepis naselenija 2010. Tom 1. Tšislennost i razmeštšenije naselenija. (Koko Venäjän kattava väestönlaskenta 2010. Osa 1. Väestön lukumäärä ja jakauma. Taulukko 11 (MS Excel-taulukko)) 2012. Moskova: ИИЦ «Статистика России». Viitattu 16.11.2013. (venäjäksi)
  2. Utšebnyi tsentr Nahavino - O nas, Julkaisija= nahabino-centr.ru, (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nahabino.