N. E. Tengén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Niklas Emanuel Tengén (alkuperäinen sukunimi Tenkanen; 19. tammikuuta 1817 Sakkola26. maaliskuuta 1878 Koivisto) oli suomalainen kirkkoherra, jolla oli kirjallisia harrastuksia suomen kielellä ja joka myös sävelsi koko joukon yksinlauluja sekä käänsi suomen kielelle saksankielisiä runoja.

Tengénin vanhemmat olivat Sakkolan lukkari Tuomas Tuomaanpoika Tenkanen ja Maria Simontytär Kitunen, ja Niklas oli vanhempiensa kymmenestä lapsesta nuorimmaisin. Hän kävi Haminan piirikoulua ja Viipurin lukiota päästen ylioppilaaksi 1835. Tenkanen (pappina Tengén) vihittiin papiksi 1839. Hän toimi pappina Sakkolassa, Muolaassa, Lemillä, Uukuniemellä ja Lappeella.

Tengén oli naimisissa vuodesta 1845 Anna Sofia Blombergin kanssa.

Tengén sai varapastorin arvon 1849 ja hänet valittiin 1851 Kuolemajärven kappalaiseksi; hän aloitti tässä virassa 1853. Vuonna 1863 hänestä tuli Kuolemajärven kirkkoherra ja vuonna 1875 Koiviston kirkkoherra. Jälkimmäisessä virassa hän aloitti 1877.

Kirjallisissa harrastuksissaan hän näyttää onnistuneen parhaiten kansan elämää käsittelevien lyhyiden kuvaelmien ja kertomusten kirjoittamisessa; niitä julkaistu Viipurissa ilmestyneessä Sanan-Lennätin -lehdessä otsikolla ”Tarinoita I-VII”, marras-joulukuu 1857.

SKS:n arkistossa on julkaisematon käsikirjoitus 3-näytöksiseen tendenssimäiseen murhenäytelmään ”Suomalaiset”, joka perustui päätapahtuman osalta v. 1837 Sakkolan lahjoitusmaatalonpoikien kahnaukseen hovitilan edustajien ja näitä tukevien viranomaisten kanssa.

Yksinlaulunsa (kaikki lyyrisiä) pianon säestyksellä hän sävelsi pääasiassa Vänrikki Stoolin tarinoiden ruotsinkielisiin sanoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • N. E. Tengén SKS:n kirjailijamatrikkelissa (toimimaton linkki)
  • Kojo, Oiva 1957: Kuolemajärvi: historia, muistelmia, kuvauksia.
  • Kotivuori, Yrjö: Niklas Emanuel Tengén. Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852. Helsingin yliopiston verkkojulkaisu 2005. Luettu 4.2.2010.
  • Oinonen, Yrjö: ”N.E. Tenkasen kirjallisista harrastuksista”. SKS:n kirjasto.
  • Tenkanen, Arto (toim.); Tenkanen - Tengén suku 1688 - 1992. Tenkanen - Tengén sukuseura 1992.
  • Tenkanen - Tengén sukuseuran sivusto/sukututkija Aulis Tenkanen, tekn.toht.
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: